BIRANJE PATRIJARHA: Ovo su kandidati i procedura glasanja

Obavezno pročitajte

Do tog momenta Sinod upravlja Crkvom

Prema Ustavu SPC predviđeno je da se Sabor Srpske pravoslavne crkve sastane radi izbora novog patrijarha najkasnije za tri meseca, a za to vreme će Sveti arahijerejski sinod SPC, kojim predsedava najstariji član, upravljati crkvom.

Sednicu Sabora zakazuje upravo Sinod, a Sabor zatim donosi odluku o tome da preraste u izborni. Tom izbornom saboru prisustvuju sve aktivne vladike, najmanje dve trećine arhijereja, a njom predsedava najstariji episkop po rukopoloženju. U ovom slučaju mogao bi to biti vladika Lavrentije, rođen 1935. godine, kao najstariji.

Kada je preminuo patrijarh Pavle, najstariji episkop bio je vladika Amfilohije, koji je preminuo ove godine, 30. oktobra.

Arhijereji u slučaju sprečenosti da učestvuju u izboru, mogu da imenuju zamenike kojima prepuštaju pravo glasanja za izbor poglavara SPC, a kandidati za patrijarha su svi oni koji imaju pet godina eparhijskog staža.

Trojica vladika koji dobiju najviše glasova ulaze u trojnu kandidaturu, ali je uslov da dobiju natpolovičnu većinu.

Imena sa trojicom izabranih vladika stavljaju se u posebne koverte koje se potom stavljaju u sveto jevanđelje, a ono se stavlja na sveti presto u hramu. Posle liturgije pristupa se izboru patrijarha na taj način što monah koga odredi Sabor uzima koverte iz svetog jevanđelja, preturi ih nekoliko puta preko ruku i izvlači jednu od njih.

Koverat se predaje predsedavajućem izbornog sabora, koji zatim čita ime novog arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog, patrijarha srpskog, kako glasi puna funkcija.

Ovaj način izbora, gde se iz užeg kruga kandidata žrebom bira poglavar SPC, naziva se apostolski. Takav način izbora srpskog patrijarha ustanovljen je zmenama Ustava SPC 1967. u vremenu komunizma, da bi se sprečilo necrkveno uplitanje u izbor crkvenog poglavara.

Drugi dan sledi uvođenje u tron u Sabornoj crkvi i stupanje u prava i dužnosti vrhovnog poglavara i starešine SPC.

Patrijarh Irinej upokojio se jutros, a on će najverovatnije biti sahranjen u kripti Hrama svetog Save u Beogradu. On je izabran za naslednika patrijarha Pavla kao jedan od trojice vladika sa natpolovičnim brojem glasova, sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i Irinejom bačkim.

Ostavite komentar

Najnovije objave

KASNO ZORAN DRAGIŠIĆ U UKRAJINU STIŽE

Profesor Fakulteta bezbednosti i višestruko dokazani oportunista Zoran Dragišić je i u aktuelnom, za našu državu izuzetno teškom političkom...

Još priča na sličnu temu