Papa: Crkva mora da se podvrgne pročišćenju i da sasluša žrtve

Obavezno pročitajte

LISABON – Papa Franja izjavio je da katolička crkva mora da se podvrgne „skromnom i stalnom” pročišćenju i da uvek sasluša žrtve, nakon izveštaja o seksualnom zlostavljanju unutar katoličke crkve u Portugalu.

Papa je to izjavio na večernjem bogosluženju u manastiru u Lisabonu, gde je, kako je navedeno u izveštaju komisije pre šest meseci, sveštenstvo u poslednjih 70 godina zlostavljalo najmanje 4.815 maloletnika, prenosi Rojters.

- Advertisement -

U obraćanju biskupima, sveštenicima i sestrama, Franja je govorio o današnjoj „sve većoj odvojenosti od praktikovanja vere” i istakao je da to naglašeno „široko rasprostranjenim razočarenjem i gnevom zbog globalne krize zlostavljanja i drugih skandala”.

„Kriza nas poziva na ponizno i stalno pročišćenje, počevši od mučnog vapaja žrtava, koje se uvek moraju prihvatiti i saslušati”, rekao je papa, preneo je Tanjug.

Očekuje se da će se papa privatno sastati sa žrtvama zlostavljanja tokom gostovanja u Lisabonu, koje se završava u nedelju, a koje je njegovo prvo putovanje posle operacije abdomena u junu, otkada koristi invalidska kolica i štap za hodanje.

U Lisabonu je u ponedeljak otvoren Svetski dan mladih, najveći festival katoličke omladine, koji je osnovan na inicijativu pokojnog pape Jovana Pavla Drugog.

Festival traje skoro nedelju dana, a održava se na svake dve do tri godine.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: KFOR da preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske,...

Još priča na sličnu temu