23.7 C
Belgrade
nedelja, 1 avgusta, 2021

PAMTITE I BEZ MILOSTI– LONČAR: Logično je da nevakcinisani plate lečenje od korone!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Sasvim je logičan zahtev lekara da nevakcinisani građani sami plaćaju deo troškova lečenja od koronavirusa, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Prema njegovim rečima, ima dovoljno vakcina, a i građani mogu da biraju koju će. Lončar je rekao da takav zahtev ne bi imao smisla da država nije obezbedila dovoljno cepiva za sve građane, i ukazao da građani ne razmišljaju o troškovima lečenja jer znaju da to država plaća.


„Zdravstveni radnici sa razlogom to kažu da bi podigli svest ljudi, imate one koji ne veruju ni u koronu, ni u vakcinu, a kad se razbole, znaju da će država sve da plati. Da ste se vakcinisali, najverovatnije ne biste bili u bolnici. Ovako, niti se pridržavaju mera, niti su se vakcinisali pa su došli u bolnicu i očekuju da sve država pokrije“, kaže Lončar.

On je izneo i podatak da je u Srbiji trenutno izolovano osam slučajeva delta soja, ali upozorava da ih sigurno ima više, pa se odugovlačenjem vakcinacije samo još više otvara prostor virusu da mutira.

loncar
- Advertisement -

„Pandemija u celom svetu ne može da se reši dok nema dovoljno vakcinisanih, i sigurno se neće rešiti dok ne bude 70–80 odsto globalno imunizovanih. Da li je bolje da se svi vakcinišemo na vreme i vratimo se normalnom životu, a ne da se pitamo gde treba da nosimo masku? Bez vakcinacije to ne možemo i sve ostalo je prazna priča”, objasnio je ministar.

Ministar je izneo podatke da je povećan broj ljudi na prvim pregledima, kao i na prijemima za bolnicu, te da je jedina stvar koja to može da spreči – vakcinacija.

- Advertisement -

Imunizacija je usporena, delta soj se ubrzao, četvrti talas epidemije je tu. Ovo će biti talas nevakcinisanih, oni će da generišu ovaj soj virusa u ovom talasu i možda neki novi soj koji će se pojaviti, rekao je savetnik Unicefa za imunizaciju doktor Dragoslav Popović.

- Advertisement -
SourceTanjug
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti