ORBAN I ERDOGAN ČVRSTI U ODLUCI: Ulazak u rat nije opcija

Obavezno pročitajte

ANKARA – Razgovori između premijera Mađarske Viktora Orbana i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari bili su fokusirani na rat u Ukrajini i pitanja energetske bezbednosti, saopštio je danas portparol mađarskog premijera Bertalan Havaši, prenela je agencija MTI.

On je naveo rekao da je Mađarskoj i Turskoj, kao susedima Ukrajine, u interesu da se „pravedan mir” postigne diplomatskim putem što je pre moguće.

- Advertisement -

„Mora se izbeći ulazak u rat i njegova eskalacija”, navodi se u saopštenju dvojice lidera.

Predsednik Erdogan je zahvalio Mađarskoj na solidarnosti koju je pokazala nakon zemljotresa u Turskoj i na „ogromnoj pomoć”, posebno na „herojskim” naporima mađarskih timova za traganje i spasavanje, prenosi Tanjug.

Orban je zatražio od Erdogana da osigura da Turska i dalje bude pouzdan partner u isporuci prirodnog gasa sa istoka, što je ključno za energetsku bezbednost Mađarske.

Kako je izvestila turska agencija Anadolija, Orban je prisustvovao vanrednom samitu lidera Organizacije turkijskih država u Ankari. Tokom samita na temu „Upravljanje vanrednim situacijama i humanitarna pomoć”, učesnici su razgovarali o multilateralnoj saradnji i mehanizmima koordinacije u borbi protiv katastrofa i održali konsultacije o aktuelnim izazovima u regionu.

Organizacija turkijskih država, koja se ranije zvala Turkijsko veće, međunarodna je organizacija koja se sastoji od nezavisnih turkijskih zemalja koje zajedno rade na jačanju međusobnih odnosa.

Njene članice su Turska, Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan i Uzbekistan, dok Mađarska, Turkmenistan i Turska Republika Severni Kipar imaju status posmatrača.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu