Češki predsednik novčano kažnjen zbog nepotpunih podataka o donatorima

Obavezno pročitajte

PRAG – Novi predsednik Češke Petr Pavel platio je kaznu od 60 hiljada kruna (oko 2,7 hiljada dolara) zbog nedostatka podataka o sponzorima u nedavnoj kampanji za predsedničke izbore, javila je Češka TV.

„Predsednik Pavel je kažnjen od strane Kancelarije za nadzor ekonomskih aktivnosti političkih partija sa rekordnom sumom od 60.000 kruna. Kazna je izrečena zbog nepotpunih informacija o sponzorima u predsedničkoj kampanji”, potvrdio je novinarima Jan Outli iz ove kancelarije.

- Advertisement -

Moramo da budemo spremni na produženi rat u Ukrajini poručio Šolc

Prema njegovim rečima, u podacima o nekim sponzorima Pavelovog fonda za kampanju nedostajali su podaci, na primer, o njihovom mestu stanovanja i datumima rođenja, što je najčešći nedostatak u ovim dokumentima.

„Ako imate 6.000 sponzora i svi oni moraju da dostave podatke kao što su adresa i datum rođenja, a jedan od njih vam ih ne dostavi, onda nemamo načina da to dobijemo od tih ljudi… Nemam problem sa tim, jer se takve stvari ponekad jednostavno dese”, prokomentarisao je češki predsednik, koji je kaznu platio već 13. marta, prenosi Tanjug. Kako navodi Outli, ovo je prvi put da je njegovo odeljenje izreklo tako visoku kaznu pojedincu, a obično su u takvim iznosima kažnjavana samo pravna lica. Još nije poznat obim donacija sa nepotpunim podacima o donatorima.

Iznos doniranih iznosa na spisku sponzora po zakonu ne mora biti objavljen. Oni će biti poznati tek iz izveštaja o finansiranju kampanje, a rok za njihovo podnošenje je 2. maj, prenela je Češka TV.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Predsednik Bugarske stavio veto na sporazum sa Ukrajinom o isporuci oklopnih transportera

Predsednik Bugarske Rumen Radev vratio je u parlament radi daljeg razmatranja zakon o ratifikaciji sporazuma o besplatnom transferu sto...

Još priča na sličnu temu