27.1 C
Belgrade
sreda, 10 avgusta, 2022

OLAF ŠOLC: Ukrajini smo poslali čak i oružje koje još nema ni nemačka vojska

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nemačka nastavlja da snabdeva Ukrajinu oružjem, isporučujući joj, između ostalog, novo naoružanje, čije neke primerke ni nemačke Oružane snage još nemaju, izjavio je za izdanje „Glob end mejl“ nemački kancelar Olaf Šolc.

„Poslali smo svu opremu koju smo imali: sisteme protivtenkovske i protivvazduhoplovne odbrane, mine, topove, tone municije i pomoć koja ne uključuje smrtonosno oružje. Na red su došli složeniji i skuplji sistemi. Samohodne haubice, višecevni raketni sistemi, protivvazduhoplovni sistemi, radarski sistemi za artiljerijsko navođenje. Neki od tih sistema su u toj meri novi da je samo mala količina proizvedena, a jedan deo čak još nije stavljen u službu Oružanih snaga Nemačke“, istakao je kancelar.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, ukrajinski vojnici obučavaju se za korišćenje nove opreme u Nemačkoj.

Ranije je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski izjavio da je za kontrolu isporuke oružja Ukrajini potrebno da UN uvedu embargo protiv te zemlje.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

- Advertisement -

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti