Održan parastos žrtvama „Oluje“ u Crkvi Svetog Marka

Obavezno pročitajte

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu održan je parastos Srbima ubijenim u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“, započetoj 4. avgusta 1995. godine, u kojoj je proterano više od 200.000 stanovnika tadašnje Republike srpske krajine, a ubijeno ili nestalo oko 2.000.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je rekao da se u toj „zločinačkoj akciji desilo najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata“, napominjući da je „izuzetno važno gajiti kulturu sećanja na naše žrtve i da ne zaboravimo na stradanje kako nam se ne bi ponovo desilo“.

- Advertisement -

„Moramo da znamo, osim za zlo koje se desilo tog dana čitavom srpskom narodu i ko su neupitni krivci za to, da smo sigurno negde pogrešili kad smo dozvolii da nam se to desi“, naglasio je Šapić.

On je istakao da „srpski narod više nikad ne sme da dozvoli, bez obzira gde se nalazio, da neko nad njim izvrši zločin u kojem su ljudi oterani sa svojih ognjišta“.

„Ko god sutra bude na čelu srpske dražave i drugim odgovornim mestima u Srbiji mora da bude svestan da smo matica srpskog naroda. Moramo da vodimo računa o svim Srbima ma gde da se nalaze i da više nikad ne dozvolimo, bez obzira na okolnosti, da nam se desi zločin etničkog čišćenja“, poručio je Šapić.

Šapić se obrati kraj spomenika podignutom „U spomen srpskim žrtvama stradalim u ratovima 1991-2000 na prostoru bivše Jugoslavije“, nedaleko od crkve u kojoj je, prethodno, prisustvovao parastosu.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

U Srbiji prosečna radna nedelja duža nego u EU: Evo ko radi najviše, a ko najmanje u Evropi

Radnici u Srbiji su tokom prošle godine u proseku radili 43,3 sata sedmično, što je za skoro šest sati...

Još priča na sličnu temu