5.1 C
Belgrade
nedelja, 5 decembra, 2021

OBRADOVIĆ ZVANI RUJNO VINO: Pucajte u Dveri, svi iz bojkot opozicije će izaći na izbore!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Svestan sam da mi mnogi opoziciono orijentisani građani Srbije neće poverovati, ali u „Sporazumu o unapređenju uslova za održavanje izbora”, koji je pre neki dan potpisan u Narodnoj skupštini, ima dosta konkretnih poboljšanja izbornih uslova. Nismo dobili sve što smo kao bojkot opozicija tražili, ali s obzirom da ispred Parlamenta nemamo 50.000 ljudi na demonstracijama koji podržavaju našu pregovaračku poziciju, i da smo tamo bili sami, smatram da nismo izvukli malo već maksimum u ovom trenutku i od ovakve vlasti. Pritom smo veoma svesni da je ovo samo mrtvo slovo na papiru, da se sadašnjoj vlasti ništa ne može verovati i da ćemo tek videti kako će izgledati primena u izbornoj praksi.

Ima jedan sjajan stih Đorđa Balašević iz pesme „Uspavanka za dečaka” koji glasi: „Pričaće ti o plovidbi / Ti što nisu sidro digli”. Ponovo su pokrenuti napadi na Dveri zbog potpisivanja ovog Sporazuma a da ga niko nije ni pročitao. Optužuju nas da smo se prodali Vučiću, iako ne nude niti jedan dokaz za to, da nema ništa od ovog Sporazuma, iako sam i sam rekao da je dalek put do slobodnih i poštenih izbora i da će od samog Sporazuma važnija biti njegova primena.

Ovo, naravno, nije prvi napad na Dveri i ovo je samo novi povod. Ponekad imam utisak da smeta što uopšte postojimo kao konzervativci i moderna srpska desnica, nešto što je normalno i prihvaćeno svuda u Evropi i svetu.

- Advertisement -

Posebno je bezobrazna ova najnovija kleveta da su se Dveri prodale Vučiću. Tu logiku može da ima ili neko ko i sam funkcioniše u kupoprodajnim kategorija, ili neko ko je zlonameran, ili neko ko se ne udubljuje previše i lako se peca na spinove na društvenim mrežama. Srpski pokret Dveri nikada nije bio na vlasti, pa samim tim nikada nismo podržali ni Vučićevu vlast.

Ima u opoziciji danas drugih koji su sarađivali sa Vučićem na razne načine, pa ih ne kritikujemo jer su sada opozicionari. Ali se tako olako mogu čuti klevete i laži na račun Srpskog pokreta Dveri koji je punih 10 godina vlasti SNS sve vreme bez prestanka i kompromisa žestoka opozicija vladajućem režimu.

Ne priznajem niti jednoj drugoj opozicionoj organizaciji da se više borila i da je više žrtvovala u opozicionoj borbi protiv aktuelne vlasti od Dveri. Preko 30 naših saboraca ima u toku razne prekršajne i krivične sudske postupke, naplaćali smo se više desetina kazni za organizaciju brojnih protesta, nazivani najstrašnijim imenima, prebijani na demonstracijama, bojkotovali Skupštinu i izbore jer smo obećali u „Sporazumu sa narodom” iako smo jedini u SzS bili parlamentarni…

- Advertisement -


Problem sa Dverima je u tome što smo nezavisni i nemamo gazdu. Radimo mnogo i verovatno grešimo ponekad u proceni i taktici, ali svi oni koji prate rad Dveri znaju da nikada nismo izneverili svoj program i ideologiju, a to je u politici najvažnije, kao i to da pokažeš lični moral i nespremnost da se prodaš zarad bilo kog ličnog interesa. Ne mogu da nas kontrolišu i to smeta.

Mislite li da će kad svi iz bojkot opozicije na kraju izađu na izbore neko biti spreman da iskaže izvinjenje Dverima zbog napada na našu odluku da više ne učestvujemo u zamajavanjima i gubljenju vremena kako sa vlašću tako i sa opozicijom i idemo na izbore jer je ostalo manje od šest meseci za pripremu?

Mislite li da neće svi koji izađu na izbore koristiti sve ono od poboljšanja izbornih uslova koja smo u teškim uslovima ispregovarali sa ovom nedemokratskom i kriminalnom vlašću? Mislite li da će odbiti da dobiju više novca iz budžeta za izbornu kampanju, ili da skupljaju manje potpisa za predaju izborne liste za pokrajinske i lokalne izbore, ili da svoju predizbornu promociju imaju na RTS1 umesto na RTS2 kao do sada?

Mislite da neće koristiti besplatno sale mesnih zajednica, da neće iskoristiti mogućnost da ako samostalno izlaze na izbore od sada mogu da u naziv liste stave i slogan, da ne moraju da prilažu jemstvo da bi dobili finansijska sredstva… Da, ovo sve zaista deluje sitno i malo, ali kada se nakupi ispadne dosta tehnički korisnih pomaka za sve izborne učesnike. Dakle, ne samo za Dveri već za sve, pa i za one koji nas sada napadaju, a onda će na izborima sve ovo koristiti i zaboraviti da kažu hvala.

Važni iskoraci se tiču i formiranja Radne grupe za proveru Jedinstvenog biračkog spiska u kojoj će biti predstavnici opozicije, delimičnog ograničenja funkcionerske kampanje (u poslednjih 10 dana izbornog procesa), velikog broja popravki u radu Republičke izborne komisije koja u stalnom sastavu dobija članove iz redova opozicije, kao i sve lokalne izborne komisije i svi birački odbori…

Dakle, opozicija će sada biti zastupljena u svim kontrolnim telima: za medije, za JBS, u RIK-u, lokalnim izbornim komisijima i biračkim odborima, a sve to pre nego što predamo izborne liste i dobijemo svoje predstavnike i u proširenim sastavima. Uvedeno je i Kontrolno telo za primenu Sporazuma i nadzor kompletnog predizbornog procesa u kome takođe imamo predstavnike. Da, svuda ćemo kao opozicija biti manjina, ali i imati mogućnost da se borimo i obaveštavamo javnost iznutra o svemu, a ne sedimo sa strane i kukamo.

Ima tu još korisnih stvari: po jedan član biračke komisije obavezno će biti iz reda opozicije među tri koja će biti na biračkim mestima na KiM, kao i u svakom od izlazaka na glasanje van biračkog mesta. Na sajtu RIK-a imaćemo direktne prenose sednica, javno objavljivanje svih zapisnika sa biračkih mesta i izmena u njima u najbržem roku, kao i svih prigovora i odgovora na prigovore RIK-u i Upravnom sudu. Uvodi se stroža zabrana paralelnih biračkih spiskova i mobilnih telefona na biračkom mestu. Takođe, biće povećane naknade za rad članova biračkog odbora sa dosadašnjih 1500 na 2000 dinara.

Što se medija tiče, biće izrađen poseban obavezujući Pravilnik za javne medijske servise, kao i preporuke za privatne emitere koje se odnose na predstavljanje kandidata i izbornih listi za vreme izborne kampanje. U narednih 15 dana sve televizije sa nacionalnom pokrivenošću moraju dostaviti svoje nove programske šeme. Da, imamo posla sa vlašću koja sve to može da izigra, ali to već dalje zavisi od nas i naše spremnosti da im se kao opozicija zajednički suprotstavimo, bez obzira da li na izbore izlazimo u jednoj ili više kolona, i sprečimo svaki oblik kršenja Sporazuma i izborne krađe.

Autor je predsednik Srpskog pokreta Dveri.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti