Njujork tajms: Meštani kosovskih sela kažu da se osećaju kao u džungli

Obavezno pročitajte

Malo selo Banjska, koje se ugnezdilo u zelenim dolinama severnog Kosova, poslednjih dana je u centru tenzija koje bi ovaj turbulentni region mogle ponovo da gurnu Kosovo u sukob sa Srbijom, piše američki list Njujork tajms.

Prošle nedelje, naoružani Srbi upali su u selo i vodili smrtonosni sukob sa kosovskim snagama, što je izazvalo rat reči preko granice i gomilanje srpske vojske duž granice Kosova, što je Bela kuća proglasila „destabilizujućim“, navodi ovaj list.

- Advertisement -

Siniša Janković, drvoseča iz Banjske, rekao je da je čuo jaku pucnjavu u gluvo doba noći dok je bitka besnela. Ali dodaje da je sada više zabrinut šta će da jede. Pošto su selo danima blokirale specijalne kosovske policijske snage, Janković je rekao da je morao da švercuje hranu kroz obližnju šumu iz Srbije.

„Veoma sam umoran od svega ovoga“, govori Janković dok pijucka pivo iz limenke na terasi bara duž ulice koju su napustili svi osim kosovskih policajaca u fantomkama, naoružani puškama.

„Ne znam da li će srpska vojska intervenisati. Ne znam šta će Kosovari da urade. Ne znam da li će sutra biti hrane na stolu”, kaže on.

Meštani su „bespomoćni i stišnjeni“ između politike Beograda i Prištine, kaže Miodrag Milićević, predsednik Aktiva, grupe koja promoviše dijalog između etničkih Srba i kosovskog civilnog društva i vlasti.

„To je borba za teritoriju, a ne za ljude“, govori on.

Američki list prenosi da je kontroverzni političar i biznismen Milan Radoičić priznao da je učestvovao u napadu u selu Banjska, kao i da je posle tvrdio da zvanični Beograd nema ništa s tim.

„Ne vidim kako je oružje moglo da bude isporučeno na bilo koji drugi način osim od Srbije“, kaže Nenad Radosavljević, kosovsko-srpski političar i novinar koji je sarađivao sa Ujedinjenim nacijama u obezbeđivanju mira na tom području posle rata.

Njujork tajms podseća i na krizu oko automobilskih tablica prošlog leta, kada je kosovski premijer Aljbin Kurti insistirao da sva vozila imaju kosovske tablice, a Srbi odgovorili postavljanjem barikada i sukobima sa policijom.

Od vozača se sada traži da belom nalepnicom prekriju srpske oznake na automobilskim tablicama — dok su duž puteva na severu Kosova poređane srpske zastave, koje podsećaju na opredeljenost lokalnog stanovništva.

„To je apsurdno“, kaže Serđan Anđelković, mehaničar koji živi u Zvečanu, selu nekoliko kilometara južno od Banjske. Njegova porodica je ostala „zaglavljena“ u birokratskim procedurama dok je pokušavala da pređe liniju sa Srbijom, dodao je on.

„Obe strane su ovo mesto pretvorile u džunglu“, rekao je Anđelković u svojoj garaži koja je bila ispunjena jakim mirisom ulja iz desetina motora poređanih na policama. „Voleo bih da znam ko upravlja ovim mestom.”

Većina meštana, piše Njujork tajms, bi više volela da to bude Srbija. I dalje plaćaju u srpskim dinarima. Skoro svi govore samo srpski. „Ovo je Srbija“, piše na velikom transparentu na putu koji vodi ka Leposaviću, gradu na severu Kosova, koji je takođe blokiran impozantnim kontrolnim punktom na kome rade kosovske snage.

Ali mnogi Srbi sve više osećaju da njihova nevolja služi samo liderima u Beogradu i Prištini da sakupe političke poene i podstaknu nacionalistička osećanja.

„Zaglavljeni smo u igri ega dva lidera“, rekla je Rada Trajković, dugogodišnja srpska političarka i aktivistkinja na Kosovu. „Postupci obe strane ponovo su podstakli staru etničku mržnju umesto da promovišu pomirenje“, dodala je ona, napominjući da se „životi i interesi stvarnih ljudi koji su ovde u pitanju, kosovskih Srba, zanemaruju“.

Anđelković kaže da se njegov promet smanjio za 80 odsto nakon nedavne pucnjave jer su njegovi klijenti, od kojih su mnogi Albanci, kako je rekao, sada zabrinuti da će morati da se voze na sever.

Janković, drvoseča, rekao je da više ne može da ide i cepa drva u šume Banjske jer su kosovski specijalci, čiji jezik ne razume, blokirali to područje.

Milićević, šef „Aktiva“, rekao je da je dijalog između Srbije i Kosova uglavnom prekinut i okrivio međunarodnu zajednicu što ne obraća dovoljno pažnje na rastuće tenzije poslednjih meseci i ne odgovara „dovoljno brzo na te pretnje i očigledno negativne nagoveštaje” pritiskom na obe strane da se vrate za pregovarački sto.

Razgovori između dva suseda pod okriljem Evropske unije ponovo su prekinuti, a Kosovo nastavlja da odbija da primeni sporazum iz 2013. koji je opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu obećao vid samouprave, piše Njujork tajms.

Anđelković kaže da je izgubio poverenje u Beograd, Prištinu i međunarodnu zajednicu. „Nikoga nije briga za male ljude… Sada smo zarobljeni“, kaže on.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Formular za prijavu za 10.000 dinara: Šta sve srednjoškolci

Sve srednje škole u Srbiji, kako je rečeno za N1 u Ministarstvu finansija, trebalo bi da danas dobiju formulare...

Još priča na sličnu temu