Prete li Srbiji kaznene mere: Kako će najvažnije zemlje Zapada razumeti Banjsku

Obavezno pročitajte

Ukoliko Zapad događaje u Banjskoj okarakteriše kao teroristički akt u kome je Srbija imala ulogu, naša zemlja biće u velikom problemu, ocenjuje direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Igor Bandović. Prema informacijama iz briselskih krugova, osam država Evropske unije tražilo je kaznene mere protiv Srbije. Nije poznato koje su to zemlje, ali je izvesno da je Hrvatska jedna od njih, posle susreta premijera te zemlje Andreja Plenkovića sa albanskim predsednikom vlade Edijem Ramom.

Ko bi prvi mogao da zatraži kaznene mere protiv Srbije? Ta dilema gotovo da nije ni postojala.

- Advertisement -

„Smatramo da je proglašavanje dana žalosti za troje de fakto terorista koji su ubili kosovskog policajca bilo neprimereno“, smatra premijer Hrvatske Andrej Plenković.

„Sa mog gledišta, proglašavanje dana žalosti i time proglašenja tih osoba za heroje, bilo je gore nego sam čin ubistva policajca“, dodao je albanski premijer Edi Rama.

Ali, direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Igor Bandović ukazuje da je važno kako će ključne zemlje Zapada razumeti Banjsku. Šta ako utvrde da je Srbija svesno i namerno učestvovala u tom događaju?

„Ukoliko se to utvrdi, mi ćemo da budemo jedna vrsta odmetničke države koja sponzoriše praktično teroristički akt, što nije dugo bilo u Evropi i što bi nas izjednačilo sa tim kako se tretira Rusija u Evropi“, smatra Bandović.

Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike je optimističniji.

„Ja verujem da će Amerika ipak opredeliti za jedan konstruktivni pristup i da neće potencirati sankcije kao glavni način rešavanja ovog problema, već upravo dijalog koji je na žalost bi o u deficitu tokom protekle decenije“, rekao je Subotić.

Slučaj Banjska samo je posledica decenijskog nesuočavanja sa problemom, na kome su pale sve vlasti u Srbiji u poslednjim decenijama, kaže za N1 programski direktor Demostata Zoran Panović.

„Sada ulazi vučić, kao što su svi ušli pre njega u tu situaciju kosovsku, gde je njegova vlast na velikom ispitu i to je bio problem svih vlasti u Srbiji“, kaže Panović.

Evropska unija, u međuvremenu, saopštava da očekuje punu i bezuslovnu saradnju Srbije u vezi sa dešavanjima 24. septembra i, kako je rekao portparol EK Peter Stano, prioritet je da dođe do deeskalacije.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu