NIŠTA IM NIJE SVETO: Piksi donirao keks, vrtić ga naplaćuje roditeljima

Obavezno pročitajte

Predškolska ustanova „Pčelica“ u Nišu, koja brine o 6.500 mališana, plazmu keks koju je toj ustanovi prošle donirao selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, krenula je najzad da daje deci, ali ga roditelji plaćaju iako je reč o donaciji, izjavila je za Nova.rs predsednica Gradskog odbora (SSP) Jelena Milošević.

Ona je kazala da roditelji plaćaju punu cenu ishrane svoje dece u vrtićima i kada za užinu dobiju plazma keks.

- Advertisement -

– Imamo više fotografija jelovnika iz obdaništa u kojima piše da deca za užinu dobijaju taj keks. Tražićemo da budžetska inspekcija reaguje, jer ne mogu da prodaju ono što je donacija. Deca mogu da dobijaju plazmu samo kao dodatak uz obrok, a ne kao užinu koja se naplaćuje od roditelja – rekla je Milošević.

Dragan Stojković Piksi FOTO: Printscreen

Ona je istakla da to nije jedina nepravilnost koja prati donaciju tri tone keksa „Pčelici“.

– Donacija je stigla u „Pčelicu“ maja prošle godine, a direktorka Svetlana Mitić sve do marta nije dozvoljavala da se keks deli deci, iz razloga koji su samo njoj poznati. Zaposleni u kuhinji su u više navrata tražili da se keks uključi u ishranu dece, slali su mejlove direktorki, ali im nije odgovorila. Keks je bio „pod ključem“ u magacinu sve do marta kada je direktorka konačno shvatila da je potrebno da bude podeljen deci jer će mu isteći rok – rekla je Milošević.

Prema njenim rečima, oko 150 kilograma keksa kome je istekao rok bio je poslat u vrtiće, ali su zaposleni srećom na vreme to primetili i deca ga nisu pojela.

Milošević je kazala da tokom aprila i maja ističe rok i preostalom keksu i pitanje je koliko će pakovanja do tada biti utrošene, a koliko će morati da bude uništeno jer se radi o donaciji od 3.000 kilograma.

– Papirološki taj keks i ne postoji u magacinu „Pčelice“. Svaku donaciju javnim preduzećima i ustanovama moraju da prate četiri dokumenta, a „Pčelica“ nema ni jedan. Nema ugovor o donaciji, nema dokument o prijemu, nalog za skladištenje i popisnu listu. Za sve te nepravilnosti rukovodstvo nikome nije odgovaralo. Za sada su tamo stradali samo nedužni ljudi. Protiv petoro zaposlenih u kuhinji koji su upozoravali da će keksu isteći rok direktorka je pokrenula disciplinski postupak – istakla je ona.

Dodala je da će se Stranka slobode i pravde u narednom periodu ozbiljno baviti „Pčelicom“ zbog brojnih problema u radu te ustanove na koje ukazuje sve veći broj zaposlenih.

– Donacija nije jedini problem, ta ustanova ima ozbiljne probleme u funkcionisanju, pre svega u radu kuhinje. Vozila koja prevoze hranu do vrtića su desetkovana, a na meti rukovodstva su svi oni koji ukazuju na probleme. Jedan broj zaposlenih je dobio otkaz, upravo zbog toga što nisu ćutali – istakla je Milošević.

U Predškolskoj ustanovi „Pčelica“ naglasili su da optužbe koje dolaze iz Stranke slobode i pravde predstavljaju „pokušaj SSP-a da predizbornu kampanju vodi preko te ustanove“.Vrtić FOTO: Ilustracija/ShutterstockVrtić FOTO: Ilustracija/Shutterstock

– Pitanje cene ishrane dece nije na mestu, jer o ceni koju će roditelji plaćati ne odlučuje „Pčelica“. Cena ishrane je deo ekonomske cene koju donosi Grad Niš, s obzirom na to da grad finansira 80 odsto ekonomske cene, a roditelji plaćaju samo 20 odsto. Troškovi koje roditelji plaćaju nisu samo troškovi ishrane, već su tu i brojni drugi režijski troškovi – kazali su u „Pčelici“.

Nadležni u toj predškolskoj ustanovi su naveli da ne stoje ni optužbe na račun direktorke koje se tiču korišćenja, odnosno nekorišćenja dobijenog plazma keksa u ishrani dece.

– Direktorka nije zadužena i ovlašćena da odlučuje o ishrani dece. Ne odlučuje šta će se i kada servirati. Jelovnik se izrađuje na nedeljnom nivou, a o njemu odlučuju nutricionisti i zaposleni u kuhinji. U njihov rad i ovlašćenja se direktorka ne meša. Direktorka može da interveniše samo ukoliko uoči neke nepravilnosti u njihovom radu, da bi mogla da ih opomene i sankcioniše – istakli su u „Pčelici“.

Sadržina navoda Stranke slobode i pravde, dodali su, takva je da je jasno da se „pomenuta tema zloupotrebljava u političke svrhe jer je u toku predizborna kampanja“.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu