NEMAČKA POSLANICA: Posle 78 godina, vreme je da američki vojnici odu kući

Obavezno pročitajte

Berlin mora da raskine sa svojim „odnosom ekstremnog podaništva“ prema Americi i njenoj spoljnoj politici obeleženoj kršenjem međunarodnog prava, izjavila je  Sevim Dagdelen, zamenica šefa poslaničke grupe Levice u Bundestagu.

„Posle 78 godina, vreme je da američki vojnici odu kući“, istakla je Dagdelen na skupu povodom 75. godišnjice Maršalovog plana dodajući da „američke vojne baze deluju kao vanzemaljske zone u kojima ne važi nemački ustav“.

- Advertisement -

Vašington koristi svoje baze u Nemačkoj za vođenje ratova u inostranstvu i pokretanje „smrtonosnih udara bespilotnim letelicama“, rekla je Dagdelen, dodajući da neke od tih akcija podrazumevaju kršenje međunarodnog prava.

Ona je takođe kritikovala redovne sastanke NATO-a u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, gde se razgovara o vojnoj pomoći Kijevu., preneo je RT Balkan.

„Vašington je domaćin ovih konferencija kao da je okupacioni statut još na snazi“, navela je Dagdelen i istakla da je Berlin isporukom nemačkih tenkova „leopard“ Ukrajini dozvolio SAD da stave Nemačku „na prvu liniju vatre“.

Nemački zakonodavci doneli su odluku o povlačenju američkog nuklearnog oružja 2010. godine, ali to oružje je i dalje na mestu, podsetila je poslanica ponavljajući da „američko nuklearno oružje mora da nestane“.

„Američka administracija ostavlja utisak da ne želi saveznike, već samo lojalne vazale“, rekla je ona ukazujući na nemar Amerike prema interesima i zahtevima svojih partnera.

Kako navodi Dagdelen, pravo prijateljstvo, sa druge strane, treba da se zasniva na međusobnom poštovanju ljudskih i međunarodnog prava.

Nemačka je prva u Evropi po broju stacioniranog američkog vojnog osoblja. Od 2022. godine se u toj državi nalazi više od 35.000 američkih vojnika, što daleko premašuje broj od 12.000 vojnika, koliko je stacionirano u „drugoplasiranoj“ Italiji.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu