BRIKS stvara svoju valutu

Obavezno pročitajte

Pretorija neće prekidati odnose sa Moskvom, istakla Naledi Pandor, ministarka za međunarodne odnose JAR.

Nju Delhi – Kvintet članica BRIKS—a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) razmatraće stvaranje zajedničke valute na sledećem samitu lidera grupacije u avgustu u Durbanu (JAR), objavu zamenika predsednika Ruske državne Dume Aleksandar Babakov, na samitu Indije i Rusije, preneo je danas portal Bitcoin.com. Babakov je u Nju Delhiju saopštio da članice BRIKS-a već rade na stvaranju nove forme valute.

- Advertisement -

„Prelazak na obračun u nacionalnim valutama je prvi korak. Sledeći je da se u najskorije vreme obezbedi cirkulacija digitalne ili bilo koje druge forme fundamentalno nove valute. Mislim da će na BRIKS-u [samit lidera] biće objavljena spremnost za realizaciju ovog projekta, “, rekao je Babakov na marginama Rusko-indijskog poslovnog foruma strateškog partnerstva za razvoj i rast.

Babakov je istovremeno naglasio da bi Indija i Rusija „trebalo da uspostave novu ekonomsku asocijaciju sa novom, zajedničkom valutom“, ali je napomenuo da bi Kina mogla da igra ključnu ulogu u razvoju zajedničke valute za tri nacije.

„Nju Delhi, Peking i Moskva su nacije koje sada uspostavljaju multipolarni svet koji podržava većina vlada. Njegov sastav bi trebalo da se zasniva na indukciji novih monetarnih veza uspostavljenih na osnovu strategije koja ne brani američki dolar ili evro, već formira novu valutu koja je kompetentna da koristi našim zajedničkim ciljevima“, Babakova je citirala indijska televizija.

Kada je reč o planovima za buduću zajedničku valutu BRIKS-a, Babakov je istakao da bi ta valuta bila obezbeđena ne samo zlatom, već i drugim grupama proizvoda, poput retkozemnih elemenata ili na vrednosti  „ zemlje“.

Koliko protekle sedmice, Kina i Brazil postigli su dogovor o isključenju američkog dolara u svojim bilateralnim transakcijama, za koje se očekuje da će smanjiti troškove ulaganja i razviti ekonomske veze između dve zemlje, očekivanja su u Pekingu i Braziliji.

U međuvremenu, ministar međunarodnih odnosa Južne Afrike Naledi Pandor saopštila je danas da zemlja Rta dobre nade nećće prekinuti veze sa Rusijom po želji trećih strana ili zemalja.

Ona je dalje rekla da je njenoj zemlji trenutno dodeljeno predsedavanje BRIKS-om za ovu godinu u januaru i da se raduje daljoj saradnji sa Rusijom u okviru BRIKS-a.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Đukanović upoznao Vučića na stadionu: On i njegov brat su se žestoko tukli sa grupom navijača

Vladimir Đukanović, poslanik iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, otkrio je na koji način se upoznao sa predsednikom države...

Još priča na sličnu temu