Naučnici stvorili ljudski embrion – bez spermatozoida i jajnih ćelija

Obavezno pročitajte

Tim instituta Vajcman kaže da njihov „model embriona“, stvoren upotrebom matičnih stanica, izgleda kao školski primer pravog 14-dnevnog embriona.

Čak je puštao hormone koji su u laboratoriju test na trudnoću učinili pozitivnim.

- Advertisement -

Cilj ovog istraživanja je da se pruži etički način razumevanja najranijih trenutaka naših života.

Prve nedeljenakon što spermatozoid oplodi jajnu ćeliju razdoblje je dramatične promene – od nakupine nejasnih ćelija do nečega što na kraju postaje prepoznatljivo na snimcima bebe.

Ovo ključno vreme glavni je izvor pobačaja i urođenih mana, ali se slabo razume. To je crna kutija i nije kliše – naše je znanje vrlo ograničeno, rekao je profesor Džejkob Hana s Instituta za nauku Vajcman.

Naučnici se nadaju se da bi modeli embriona mogli da pomognu da se sazna kako nastaju različite vrste ćelija, da svedoče o najranijim koracima u nastajanju telesnih organa i da razumeju nasledne ili genetske bolesti.

Ova studija već pokazuje da se drugi delovi embriona neće formirati ako rane ćelijeplacente ne mogu da ga okruže.

Čak se govori o poboljšanju stope uspešnosti in vitro oplodnje tako što će se razumeti zašto neki embrioni ne uspevaju ili korišćenjem modela za testiranje jesu li lekovi sigurni tokom trudnoće.

Neetično, nezakonito i nemoguće

Tokom studije prvi put je postignuta verna konstrukcija kompletne strukture ljudskog embriona iz matičnih stanica u laboratoriji, čime su otvorena vrata za istraživanje događaja koji su doveli do formiranja plana ljudskog tela, rekao je.

Međutim, naučnici naglašavaju da bi bilo neetično, nezakonito i zapravo nemoguće postići trudnoću korišćenjem ovih modela embriona, prenosi portal Zimo.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Petković o obdukciji ubijenih Srba: Šta Priština lažira, zašto je Euleks isključen iz istrage?

Ne zna se zbog čega Euleksu nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi zajedno sa Kosovskom policijom prilikom pretresa nakon...

Još priča na sličnu temu