NAPREDNJACI BRUKAJU SRBIJU PO SVETU: Nemci pišu kako EPS vode nesposobni i nestručni kadrovi!

Obavezno pročitajte

Iako Srbija kupuje ruski gas po povlašćenoj ceni, zemlja se bori s nestašicom energije. Poseban problem je to što EPS vodi nekompetentan i stranački imenovan kadar, piše nemački list „Frankfurter rundšau“.

– Dok se cena gasa na londonskoj berzi ICE prošle nedelje popela na istorijski maksimum od preko 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara, Srbija u principu može da nastavi da kupuje ruski gas još najmanje šest meseci po ceni od 270 dolara – piše nemački list, prenosi DW.

– U stvari, pomoć Vučiću u izbornoj kampanji, koja je uveliko iskorišćena u propagandne svrhe, dolazi neposredno pre početka superizborne godine u Srbiji. Jer, opozicija u Beogradu sve više pritiska Vučića i čini se da promena vlasti u prestonici nije nemoguća – ocenjuje se u tekstu.

- Advertisement -

Međutim, uprkos popustu na cenu gasa iz bratske države, rusofilskog kandidata za ulazak u EU muči sve veća potreba za energijom, ukazuje se u tekstu dopisnika iz Beograda Tomasa Rozera.

– Za uvoz struje, ali i onih količina gasa koje premašuju dogovorenih šest miliona kubnih metara dnevno, Srbija mora da plati astronomski visoke, tržišne cene. Samo za četiri dana nakon prvog snega, EPS je na račun poreskih obveznika na uvoz struje potrošio 40 miliona evra – to je 30 odsto prošlogodišnjeg profita te kompanije – navodi se u tekstu.

Nemački list ocenjuje da za pogoršanje situacije u energetskom sektoru Srbije nisu odgovorne samo „potpuno zastarele elektrane na lignit“, već i „očigledno nekompetentan kadar vladajuće stranke“ koji je imenovan na čelo Elektroprivrede Srbije. Podseća se da je prvi sneg zatekao EPS „potpuno nespremnog“, da su 12. decembra u Obrenovcu otkazali blokovi Termoelektrane „Nikola Tesla“, da je u isto vreme podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru bilo prazno i da je, povrh svega, više od 2.000 trafo-stanica bilo paralisano jer su mnogi dalekovodi zbog snega bili u prekidu.Zorana Mihajlović i Milorad Grčić FOTO: InstagramZorana Mihajlović i Milorad Grčić FOTO: Instagram


– I uprkos naglom porastu uvoza električne energije, oko 136.000 domaćinstava danima je bilo isključeno iz sistema snabdevanja električnom energijom. Svemoćni šef države Aleksandar Vučić govorio je o „potpunom kolapsu“ energetskog sektora, premijerka Ana Brnabić je pomalo bespomoćno pominjala mogućnosti „sabotaže“, a „loše rukovodstvo“ EPS-a za debakl je okrivilo ministarku energetike i rudarstva Zoranu Mihajlović. Menadžer EPS-a Milorad Grčić brzo je prebacio odgovornost sa sebe i smenio četvoricu sebi podređenih rukovodilaca – piše Frankfurter rundšau.

Vršioci dužnosti

U tekstu se prenosi i izjava bivšeg direktora rudnika „Kolubara“ Slobodana Đerića koji je za nedeljnik „Vreme“ ocenio da taj rudnik sada vode „nekompetentni ljudi“ i podseća da je „i u vreme socijalizma rudnik kontrolisala „partija“, ali su bar u svakodnevnom radu glavnu reč vodili „stručnjaci i pravi inženjeri““.

– Danas se u Srbiji, de fakto jednopartijskoj državi, to teško više može reći – piše nemački list.

– Od dolaska SNS na vlast 2012. godine, dobro plaćena radna mesta u vrhu državnih preduzeća sve se manje popunjavaju preko javnih konkursa. Umesto toga, „vršioce dužnosti“ šefova direktno imenuje vlada, a često su to zaslužni članovi stranke ili ljudi iz neposrednog okruženja predsednika, odnosno nekih drugih važnih ličnosti – piše Frankfurter rundšau.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu