NAPETO NA KOSOVU I METOHIJI: Zaposlene ispred opštine Zvečan policija zaustavila suzavcem

Obavezno pročitajte

Kosovska policija je ispred opštine Zvečan iskoristila suzavac protiv zaposlenih u lokalnoj samoupravi, koje su prethodno pripadnici KFOR-a propustili.

- Advertisement -

Zaposleni u lokalnoj samoupravi u Zvečanu probili su prvi kordon Kforovih vojnika, niko ih nije zaustavljao. Došli su do zgrade opštine, pokušali da uđu, ali policija ih je zaustavila na samom ulazu i u više pokušaja da se probiju unutar zgrade policija je iskoristila suzavac.

Okupljeni su oko zgrade opštine, u neposrednoj blizini, a policija je na samom ulazu uspostavila kordon od specijalnih pripadnika opremljenih opremom za razbijanje demonstracija.

Na samom ulazu u zgradu su i dalje pripadnici specijalnih snaga policije u blindiranim vozilima, javlja izveštač RTS-a.

Predstavnici Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić i Dragiša Milović stigli su u Zvečan. Oni razgovaraju sa predstavnicima kosovske policije ispred zgrade opštine.

Milović je za medije rekao da traže da se duge cevi i oklopni transporteri uklone, da se radnicima omogući pravo na rad u zgradi koju su Srbi gradili pre 50 godina, kao i da se poruči predstavnicima međunarodne zajednice – Euleksu, Kforu, Unmiku da zaštiti srpski narod.

Međunarodnu zajednicu je upitao i kako reaguju na to što su Albanci skinuli ne samo srpsku, već i zastavu Unmika, iako Priština traži članstvo u UN.

Tu smo i da zamolimo naše građane da budu mirni, ovo su mirni protesti, ne sme nijedan kamen da poleti prema specijalcima, oni rade svoj posao, neko drugi ih je poslao da to rade, zato se iskreno nadam da će predstavnici međunarodne zajednice, koji su ovde po Rezoluciji SBUN 1244, da deeskaliraju situaciju i zaštite naš narod„, poručio je Milović.

Policija je specijalne snage rasporedila na svim većim raskrsnicima na severu KiM.

Situacija je napeta od ranog jutra u svim mestima na severu KiM zbog neuobičajeno velikog broja pripadnika policije i Kfora.

U petak je, nakon pokušaja građana sa severa KiM da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrebila suzavac, dimne i šok bombe. Povređeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Na severu KiM od danas je obustavljena nastava u svim osnovnim i srednjim školama, kao i vrtićima.

Grenel: Od mira i napretka na KiM došlo se do haosa i okupacije

Ričard Grenel, bivši specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, poručio je jutros na svom Tviter nalogu da se na KiM od „mira i napretka došlo do haosa i okupacije“.

NATO trupe zauzele su zgrade na Kosovu. To su američke trupe i američki novac. Prešli smo put od mira i napretka pod Trampom do haosa i okupacije pod Bajdenom. Bajden je tako slab„, ocenio je Grenel.

U svojoj Tviter objavi pod naslovom „najnovija vest“ Grenel je podelio snimak ulice u kojoj se nalazi zgrada opštine u Leposaviću na kojem se vidi razvučena bodljikava žica i veći broj pripadnika Kfora.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

KLEMEN GROŠELJ: Nasilje na Kosovu baš kad se priča o širenju EU, možda je odgovoran neko spolja

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj ocenio je da nije isključeno da je neki spoljni element ili neki element koji...

Još priča na sličnu temu