NA STRANI PRAVDE: Kongresmenka Teni zatražila od zvaničnika SAD da se Đokoviću dozvoli ulazak

Obavezno pročitajte

ČIKAGO – Klaudija Teni, kongresmenka iz Njujorka i kopredsedavajući član srpskog kokusa, uputila je pismeni zahtev državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i drugim američkim zvaničnicima, da se Novaku Đokoviću dozvoli nastup na Ju-Es openu pod „izuzećem od nacionalnog interesa”, prenosi Srpski radio Čikago.

Prošle nedelje je kompanija Sports menadžment u vlasništvu Nebojše Jovanovića, uz konsultacije sa Srpsko Američkom Glasačkom Alijansom (SAVA) i političkim strategom dr Olgom Ravasi, pokrenula političku inicijativu, kako bi se Novaku Đokoviću dozvolilo da učestvuje na Ju-Es openu, tj. da nesmetano doputuje u Ameriku.

- Advertisement -

U komunikaciji sa kongresmenkom Teni, kao i sa drugim američkim zvaničnicima, upravo je bilo reči o konsolidovanju zahteva na osnovu pravne klauzule, tj. predsedničke proklamacije 10294 od „nacionalnog interesa”, koja dozvoljava izuzeće pojedinim stranim državljanima od postojećih kovid-19 protokola, ako se to smatra američkim nacionalnim interesom.

Kongresmenka Teni se upravo poziva na istu klauzulu i u svom zahtevu navodi da je Ju-Es open vitalan turnir koji spaja sport i međunarodnu diplomatiju, i ima veliki ekonomski uticaj, jer donosi godišnji prihod od milijardu dolara.

„Sprečiti Novaka Đokovića da se takmiči na Ju-Es openu umanjuje diplomatsku i ekonomsku vrednost turnira, bez ikakvih beneficija za sigurnost i javno zdravlje”, ističe se u pismu, prenosi Tanjug.

Kao republikanka iz savezne države Njujork, Klaudija Teni je već dugo pobornik ukidanja kovid-19 protokola i mandata za vakcine i maske, smatrajući ih ličnim i slobodnim izborom svakog pojedinca.

Ona navodi da Ju-Es open sam po sebi nema na snazi ni jedan kovid mandat za sportiste, niti za gledaoce, te da je jedina prepreka za Novakovo učešće upravo mandat donet od strane predsednika SAD Džoa Bajdena.

Teni smatra da kovid mandat uspostavljen od strane administracije diskriminiše nevakcinisane igrače koji su strani državljani, i kažnjava ih, jer su izabrali da se ne vakcinišu ili javno iznesu svoj status, iako američki teniseri nesmetano mogu da učestvuju nevakcinisani.

Kongresmenka Teni navodi da je to dupli standard koji nema veze sa javnim zdravljem, već sa kontrolom i politikom, navodi Srpski radio Čikago.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

STRUČNJAK OTKRIVA: Na kom skupu je bilo više ljudi – u petak ili u subotu?

Između  četvrtog po redu protesta "Srbija protiv nasilja" i kontramitinga Srpske napredne stranke (SNS) je "mrtva trka" oko broja...

Još priča na sličnu temu