MIP RUSIJE: Nismo i ne pretimo Ukrajini nuklearnim oružjem

0
98

Rusija nije pretila i ne preti Ukrajini nuklearnim oružjem, izjavio je Konstantin Voroncov, zamenik direktora Departmana za neširenje i kontrolu nad naoružanjem Ministarstva inostranih poslova Rusije.

„Rusija nije i ne preti Ukrajini nuklearnim oružjem. Istovremeno, ozbiljnu zabrinutost su izazvale izjave kijevskih vlasti o mogućnosti revizije nenuklearnog statusa Ukrajine, što bi označilo pokušaj dobijanja nuklearnog oružja nauštrb režima Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT). Uzimajući u obzir nedavne izjave Kijeva da je neophodno da NATO članice preventivno napadnu Rusiju nuklearnim oružjem, ovo je dvostruko nedopustivo i kategorički neprihvatljivo“, objasnio je Voroncov na sednici Prvog komiteta Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Prethodno je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio  da NATO treba da nanese „preventivne“ udare na Rusiju, a ne da „čeka ruske nuklearne udare“. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da Ukrajina stvara rizike povezane sa primenom oružja za masovno uništenje, o čemu svedoči izjava predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o „preventivnom napadu“ NATO-a na Rusiju.

Kijev krši Budimpeštanski memorandum

Diplomata je takođe odgovorio i na replike brojnih zapadnih zemalja, koje su optužile Rusiju da krši Budimpeštanski memorandum.

On je odgovorio da sam Kijev dugi niz godina nije poštovao budimpeštanske obaveze, a naročito one koje su predviđale suprotstavljanje porastu agresivnog nacionalizma i šovinizma.

„U Kijevu su otvoreno podsticali nacionalizam, posebno njegove radikalne oblike. Glorifikacija nacističkih zločinaca postala je deo državne politike i ideologije. Upravo je razulareni nacionalni radikalizam primorao stanovnike mnogih ukrajinskih oblasti da brane svoja osnovna prava i vitalne interese putem realizacije prava na samoopredeljenje“, ocenio je Voroncov.

Nakon raspada SSSR-a Kijev je nasledio značajan arsenal nuklearnog naoružanja. Ipak, 1994. godine su Ukrajina, Rusija, SAD i Velika Britanija potpisale Budimpeštanski memorandum, koji je služio kao međunarodni sporazum o bezbednosnim garancijama u vezi sa pristupanjem Ukrajine Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja. Prema tom sporazumu, nuklearni arsenal na ukrajinskoj teritoriji je likvidiran, a nuklearne sile su se obavezale da će garantovati Kijevu bezbednost.

Ostavite komentar