USKORO POČINJE ODMAZDA: Rusi upozorili stanovništvo da se sprema uskoro bitka za Herson

Obavezno pročitajte

MOSKVA – Zamenik načelnika ruske administracije u Hersonu Kiril Stremousov tvrdi da će u bliskoj budućnosti početi bitka za Herson. Civilnom stanovništvu se savetuje da, ako je moguće, napusti područje predstojećih žestokih neprijateljstava kako se ne bi izlagalo nepotrebnom riziku, naveo je Stremousov na društvenoj mreži Telegram.

Komandant Združenih snaga Rusije u Ukrajini general Sergej Vladimirovič Surovikin kaže da je situacija u gradu Hersonu na jugu zemlje „teška” i da je potrebna evakuacija stanovnika. „Neprijatelj neprestano pokušava da napadne položaje ruskih trupa”, rekao je Surovikin u svom prvom televizijskom intervjuu od kada je imenovan na mesto komandanta ranije ovog meseca, prenosi Bi-Bi-Si.

- Advertisement -

Zapanjen sam onim što Putin zna…

Surovikin je dodao da ukrajinske trupe koriste raketne sisteme Himars, koje su dobile od Sjedinjenih Država, i da ciljaju civilnu infrastrukturu i gradske stambene objekte.

„Ruska vojska će pre svega obezbediti bezbednu evakuaciju stanovništva Hersona”, poručio je Surovikin, preneo je Tanjug.

Proruska vojna-civilna uprava saopštila je da je ukrajinska vojska otvorila vatru koristeći razna oružja jutros na grad Energodar, gde se nalazi Zaporoška nuklearna elektrana (NE). Za sada nema informacija o mogućim žrtvama ili razmeri štete nanete lokalnoj infrastrukturi.

Sirene zavijaju širom Ukrajine, deo zemlje u potpunom mraku

Proruske vlasti izvestile su u utorak uveče da su ukrajinske snage izvele devet artiljerijskih udara na NE Zaporožje uz upotrebu haubica M777 američke proizvodnje.

Energodar, kao i nuklearna elektrana Zaporožje, koja je najveći nuklearni objekat u Evropi, koji se nalazi u gradu, više puta su bili pod dejstvom vatre, artiljerije i dronova, a obe strane se međusobno optužuju za ove napade.

Zbog oštećenja nekih infrastrukturnih objekata u blizini elektrane, koja je pod ruskom kontrolom, svih šest njenih blokova je ugašeno.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu