Ministarstvo: Srbiji nije zabranjen izvoz voća u EU

Obavezno pročitajte

Povodom objava na društvenim mrežama u kojim se navodi kako je Srbiji nakon vraćenih pošiljki voća sa granica EU zabranjen izvoz svog voća, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede poručuje javnosti da su u pitanju neistine i dezinformacije i moli sve da ne podižu paniku i ne obmanjuju građane.

„Samo u avgustu ove godine Srbija je izvezla ka zemljama EU 692 pošiljke odnosno blizu 8.000 tona voća i povrća, od čega su tri pošiljke vraćene. Istovremeno i Srbija, kao i svi, radi uzorkovanje na graničnim prelazima, i samo u toku ove godine od 9.000 pošiljaka, koje su došle na granicu Srbije, vratili smo zbog neusaglašenosti 37 pošiljaka“, navodi se u saopštenju.

- Advertisement -

Kako se dodaje, sve zemlje pokušavaju da zaštite svoje tržište i da svojim građanima obezbede da koriste proizvode koji su bezbedni, a notifikacije nisu najava zabrane ili automatske zabrane izvoza i uvoza, već znače podizanje nivoa kontrole, odnosno upozorenje za zemlju koja dobije notifikaciju da podigne svoj sistem kontrole.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu