Guljaš: Rusija da dobije bezbednosne garancije od Zapada

Obavezno pročitajte

Trajni mir nakon sukoba u Ukrajini može se postići samo ako Rusija dobije bezbednosne garancije od Zapada, rekao je Gergelj Guljaš, šef kabineta mađarskog premijera.

Govoreći na studentskom događaju u subotu, Guljaš je izjavio da Kijev nema realne šanse da povrati teritorije na koje polaže pravo na svoje od Rusije. On je dodao da je „takođe jasno da Rusija ne predstavlja pretnju za centralnu Evropu“, jer Moskva nije uspela da ostvari brzu i odlučnu pobedu u sukobu, prenosi Raša Tudej.

- Advertisement -

Hiljade ljudi zarobljene u živom blatu na festivalu u Nevadi

Prema Guljašu, mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine su nemogući bez učešća SAD. On je dalje naveo da zapadne pristalice Kijeva „moraju dati garancije bezbednosti Rusiji, ali definitivno ne članstvo u NATO-u Ukrajincima“, dodajući da bi se dugoročno mir između Moskve i Kijeva mogao održati raspoređivanjem mirovnih snaga.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je prošlog meseca bivšem voditelju Foks njuza Takeru Karlsonu da „bez uključivanja Rusa u bezbednosnu arhitekturu Evrope, ne možemo da obezbedimo bezbedan život njenim građanima”.

Mađarska nije jedina zapadna država koja poziva da se ruski interesi uzmu u obzir. Prošlog decembra, francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je Zapad da razmisli o tome kako da obezbedi bezbednosne garancije ne samo Ukrajini, već i Rusiji, tvrdeći da NATO mora da se pozabavi zabrinutošću Moskve u vezi sa vojnim blokom koji predvode SAD „dolazi pravo pred vrata i razmeštajući oružje koje bi moglo da ugrozi Rusiju“.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: KFOR da preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske,...

Još priča na sličnu temu