MEDVEDEV O PADU AMERIČKOG DRONA U CRNO MORE: Krajnje su bezobrazni, sa njima ne treba biti učtiv

Obavezno pročitajte

Amerikanci su „krajnje bezobrazni“ i sa njima ne treba biti učtiv, iako su kontakti vojnih službi neophodni, izjavio je povodom pada američkog drona u Crno more zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On je na svom telegram kanalu pojasnio da „posebno ima u vidu izjave američkih izroda kao što je senator Grem da treba obarati ruske avione“.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, međunarodne konvencije na ovu temu ne postoje, a državno zakonodavstvo se tek formira.

Istovremeno, on je podsetio da se u Vazduhoplovnom kodeksu koriste termini „zabranjenje zone“ i „zone sa ograničenjima“, a njih utvrđuje Vlada i da dronovi takođe treba da poštuju ta pravila.

„Naročito u periodu borbenih dejstava, što je poznato svim korisnicima vazdušnog prostora. Štaviše, ponekad je teško fiksirati trenutak ulaska aviona ili drona u teritorijalno more. A ovo je deo naše teritorije na koju se prostire naš suverenitet“, naglasio je Medvedev.

Prethodno je američki senator Lindzi Grem (Južna Karolina) izjavio da ruski avioni u međunarodnom vazdušnom prostoru treba da budu oboreni ukoliko se približe vojnoj tehnici Sjedinjenih Američkih Država.

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov odgovorio je na izjavu američkog senatora porukom da bi nameran napad na ruski avion u neutralnom vazdušnom prostoru bio bi otvorena objava rata nuklearnoj sili.

Incident sa dronom iznad Crnog mora

Evropska komanda Oružanih snaga SAD saopštila je u utorak da se ruski Su-27 „sudario“ sa američkim dronom MKu-9 iznad Crnog mora i da je bespilotna letelica pala u međunarodne vode. Navodno, ruski avion Su-27 namerno je ispustio gorivo na MK-9, zbog čega je propeler otkazao i dron je pao u međunarodne vode.

Rusko Ministarstvo odbrane nakon toga je saopštilo da je američki dron MQ-9 „Reaper“ pao u Crno more tokom oštrog manevrisanja u međunarodnim vodama blizu Krima. Bespilotna letelica je sa isključenim transponderima letela u pravcu Rusije, narušivši granice područja privremenog režima korišćena vazdušnog prostora uspostavljenog za potrebe izvođenja ruske specijalne vojne operacije.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

DF USTUPIO 140 BILBORDA JAKOVU MILATOVIĆU: Da pobjedimo Đukanovića, glasamo za Jakova!

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović, dobio je otvorenu podršku od strane velikog broja političkih organizacija i dojučerašnjih...

Još priča na sličnu temu