Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Putina

Obavezno pročitajte

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina, javlja CNN.

Kako su rekli iz MKS, Putin je navodno odgovoran za ratni zločin nezakonite deportacije i transfera stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.

- Advertisement -

Zločini su navodno počinjeni na okupiranoj teritoriji Ukrajine najranije od 24. februara 2022. godine, navodi MKS na sajtu.

„Postoji osnov za sumnju da g. Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za pomenute zločine, zato što je počinio ova dela direktno, zajedno sa drugima i preko drugih, i zato što nije uspeo da vrši kontrolu nad civilnim i vojnim potčinjenima koji su počinili dela, ili je dozvolili da ona budu naređena, a bili su pod njegovom kontrolom“, navodi MKS.

Nalog za hapšenje je izdat i za ruskom zvaničnicom Marijom Lvovom-Belovom (38), poverenicom za prava dece pri kancelariji predsednika Rusije, jer je navodno odgovorna za isti ratni zločin nezakonite deportacije dece.

Nalozi su izdati 22. februara i prvobitno su bili tajni, ali je MKS odlučio da obelodani njihovo postojanje „u interesu pravde“.

Portparolka Kremlja Marija Zaharova izjavila je tim povodom da sve odluke Međunarodnog krivičnog suda o „kojekakvom hapšenju“ nemaju nikakvu pravnu težinu za Rusiju, prenosi Sputnjik.

Predsedništvo Ukrajine je pozdravilo odluku MKS.

„To je samo početak“, izjavio je šef kabineta ukrajinskog predsedništva Andrij Jermak.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

DF USTUPIO 140 BILBORDA JAKOVU MILATOVIĆU: Da pobjedimo Đukanovića, glasamo za Jakova!

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović, dobio je otvorenu podršku od strane velikog broja političkih organizacija i dojučerašnjih...

Još priča na sličnu temu