MEDIJI: FBI uhapsio osumnjičenog za curenje podataka Pentagona

Obavezno pročitajte

Federalni istražni biro (FBI) uhapsio je osumnjičenog za objavljivanje poverljivih dokumenata Pentagona, javio je „Foks njuz“ pozivajući se na saopštenje FBI.

„FBI je izvršio hapšenje i nastavlja da sprovodi ovlašćene mere u stambenoj zgradi u Nort Dajtonu u Masačusetsu“, navodi se u saopštenju.

- Advertisement -

Istovremeno, „Njujork tajms“ piše da je u toku pretres u kući osumnjičenog.

Kako je ranije pisao „Vašington post“, osumnjičeni u slučaju je pripadnik obaveštajnog krila vazduhoplovne jedinice Nacionalne garde Masačusetsa, 21. godišnji Džek Tejšejra. Prema navodima „Njujork tajmsa“, on je bio administrator čet grupe u kojoj su se pojavili tajni dokumenti Pentagona. Kako je precizirano, Tejšejra je upravljao četom pod nazivom „Thug Shaker Central“ u kome je bilo oko 20-30 ljudi, uglavnom dece i tinejdžera. Međutim, za sada nije poznato da li je vojnik imao pristup poverljivim informacijama koje su procurile u javnost.

Mediji su prethodno objavili da Pentagon istražuje curenje na društvenim mrežama materijala koji opisuju stanje ukrajinskih trupa i planove SAD i NATO-a da ih ojačaju. List „Njujork tajms“ je primetio da dokumenti, datirani početkom marta, navodno kruže „ruskim provladinim kanalima na Telegramu“.

Međutim, u petak je objavljeno o novim curenjima dokumenata. Kako je naveo list, na internet je moglo dospeti više od sto dokumenata, a šteta od incidenta se procenjuje kao značajna.

Istovremeno, agencija Rojters je, pozivajući se na američke zvaničnike, navela da ne isključuje mogućnost da su tajni materijali koji se odnose na ukrajinske snage mogli biti falsifikovani.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu