ZDRAVKO PONOŠ: NATO od vas kupuje oružje koje im ne treba, šta mislite – gde će završiti

Obavezno pročitajte

„Ne treba biti Maks Veber da se ukapira da ako NATO zemlje od vas kupuju kalibar oružja koji njima ne treba, i to enormne količine, da se postavi pitanje gde to ide“, kaže za N1 nekadašnji načelnik Generalštaba i predsednik pokreta Srbija Centar Srce Zdravko Ponoš, komentarišući izveštaj koji je objavila agencija Rojters o srpskom oružju u Ukrajini.

Srbija, jedina evropska zemlja koja je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, pristala je da snabde Kijev oružjem ili je već poslala oružje, navodi se u poverljivom dokumentu Pentagona, prenosi Rojters. Srbija je negirala navode britanske agencije Rojters da je pristala da isporuči oružje Ukrajini ili da ga je već poslala, a i ambasade SAD i Ukrajine u Beogradu saopštile su da nemaju informacije o tome.

- Advertisement -

Na pitanje da li veruje da je Srbija izvozila oružje u Ukrajini, Ponoš kaže:

„Jedno je pitanje da li je Srbija izvozila u Ukrajinu, ili je izvozila oružje koje je završilo u Ukrajini. Ovo drugo je istina, ja sam okrenuo nekoliko telefona i izgleda da je tako. Činjenica je da se u tom ratu troše enormne količine artiljerijske i minobačake municije, da su ukrajinska skladišta prilično ispražnjena, a oni koriste sovjetsku tehnologiju. U zemaljama NATO nema više takve municije, te ne koriste takvo naoružanje više, zato je vojska Amerike poverila posao vredan 522 miliona dolara dvema kompanijama, jedna od njih je Northrop Grumman, druga je Global Military Products. Ta odluka je doneta 15. februara, a predstavnici jedne od te dve kompanije bili su u Beogradu“.

Ponoš navodi da je dokument koji je objavio Rojters datiran na 2.mart.

„Tu je lepo klasifikovano, Amerikanci to uvek rade, radi se klasifikacija i vidi se ko je do sada uputio pomoć, ko ima potencijal i političku volju da to uradi. Srbija nije uvela sankcije Rusiji, jer je to nepovoljno za političku podrsku onih koji glasaju za SNS i Vučića. Režim je takođe odbio da radi obuku za ukrajinske snage jer je to nepopularno takođe, ali je Vučić očigledno pristao na ovo treće, računajući da će to ostati iza očiju javnosti„, izjavio je Ponoš.

Prema rečima Ponoša, u interesu je javnosti da se vidi da li je u fabrikama Krušik i Slobodi došlo do povećanja proizvodnje i s kim su zaključeni ti ugovori.

„Mislim da je i Ministarstvo odbrane Srbije pokušalo da nešto saopšti, ali je to smokvin list, jedna stvar je da li imate ugovor kojim to direktno izvozite, a druga stvar je da li imate dokumennt kojim izvozite tu municiju NATO zemljama ili kompanijama koje posluju u NATO zemljama, i – da li ste stavili klauzulu da to ne može da se reizvozi u Ukrajinu“, naglasio je Ponoš.

On postavlja pitanje gde završava novac od prodaje tog oružja i kakve koristi građani imaju od toga.

„Iza leđa svojih građana isporučuju oružje jednoj od zaraćenih strana. Postavlja se pitanje šta Vučić ima od toga. Srbija nema od toga ništa, nego dobijanje naklonosti za Vučićev opstanak na vlasti još koju godinu“, kazao je.

I sve to ne bi bio problem, dodaje Ponoš, da je to deo jasne spoljno-političke orjentacije.

„Da je ovaj režim rekao – idemo u EU, osudićemo jasno tu agresiju, konsolidovali smo svoju spoljnu politiku sa EU. Nije to zaokret ka Vašingtonu, jer da jeste, od toga bi koristi imali građani. Od ovoga korist ima samo Vučić… Ovo je jedan tajni dil uzurpirane vlasti, od ovoga država neće profitirati, Vučić će profitirati“, kazao je Ponoš.

Ponoš je kritikovao i američku administraciju koja, kako kaže, „igra na pogrešnog konja“.

„Sa ovakvim dilovima, oni gube ugled u Srbiji, u prozapadnom biračkom telu. Još jednom igraju na pogrešnog konja. Nekad su igrali na Miloševića, sad na Vučića, i potrošiće i njega, ali prave dugoročnu štetu SAD u našem narodu“, kazao je Ponoš.

Srbija nije i neće izvoziti oružje ni municiju u Ukrajinu i ne postoji nijedan papir koji bi slično pokazao, rekao je danas predsednik Srbije.

„A ja ga pitam šta piše u sertifikatu, ne treba da bude Maks Veber da ukapira da ako NATO zemlje kupuju taj kalibar, i to enormne količine, da se postavi pitanje gde to ide… A stavi se lepo klauzula da se to ne izvozi u Ukrajinu“, pojasnio je Ponoš.

Kad će izbori?

Na pitanje kada misli da će biti izbori u Srbiji, i koji, Ponoš kaže da su takva nagađanja beskorisna.

„Vučić će raspisati izbore kada njemu odgovaraju. Na opoziciji je da radi na onome što je u njenoj kontroli. Bilo bi dobro da se usaglasimo oko izbornih uslova, ili da tražimo razdvajanje izbora. Jer na izborima u isto vreme, imate nekog ko se zove Bukva, i kad glasate za Vučića, vi glasate i za tog Bukvu. Na kraju imate onog čoveka u Žagubici, od koga izgubi neki doktor. Ako bi izbori bili razdvojeni, to bi bilo mnogo pravednije“, naveo je Ponoš.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

IRENA VUJOVIĆ POSLALA PORUKU: Ološ hoće da vlada sa ološem!

Član predsedništva Srpske napredne stranke i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pružila je podršku predsedniku Aleksandru Vučiću, koji...

Još priča na sličnu temu