MARIJA ZAHAROVA: Sa Vašingtonom samo neophodni, ciljani dijalog

0
29
Spokeswoman of the Russian Foreign Ministry Maria Zakharova gestures as she attends a news briefing in Moscow, Russia, October 6, 2015. Russia strongly rebuffed U.S. criticism of its air strikes in Syria on Tuesday, reminding Washington how it had supported the United States in the aftermath of the 9/11 attacks on New York in 2001. REUTERS/Maxim Shemetov - RTS38RB

MOSKVA – Rusija i SAD nastavljaju ciljane kontakte u onim sferama u kojima je to najneophodnije, a Moskva ostaje otvorena za obostrano koristan dijalog, saopštila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Reći ću ono što smo uvek i govorili, da zadržavamo, nazovimo to, ciljani kontakt sa SAD o pitanjima koja se pojavljuju. Otvoreni smo za svaku vrstu obostrano korisnih razgovora”, rekla je Zaharova u televizijskoj emisiji „Solovjov lajv”, prenosi TAS S.

Zaharova je naglasila da, s obzirom da kontakti ruskih i američkih službi ostaju selektivni, „oni svakako nemaju nikakve veze sa konceptom odnosa punog obima”.

„Naš stav je dobro poznat SAD”, dodala je ruska zvaničnica.

Ona je prokomentarisala i kontakte između Moskve i Vašingtona u vezi sa razmenom zatvorenika.

„Nažalost, mnogo meseci, pa čak i godina, a za jedan broj ruskih građana čak decenijama, nismo videli nikakvu želju SAD da se reše konkretni problemi po ovom pitanju”, rekla je Zaharova, prenosi Tanjug.

Ranije je „Volstrit džurnal” izvestio, pozivajući se na neimenovane američke i zapadne zvaničnike, da je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan navodno vodio niz poverljivih razgovora sa pomoćnikom ruskog predsednika Jurijem Ušakovim i sekretarom Saveta bezbednosti Nikolajem Patruševom poslednjih meseci o neprihvatljivosti upotrebe nuklearnog oružja i izbegavanju dalje eskalacije rata u Ukrajini.

Ostavite komentar