VOLODIMIR ZELENSKI: Prisiliti Rusiju na istinske mirovne pregovore

0
30

KIJEV- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da je od vitalnog značaja da Rusija učestvuje u, kako je naveo, istinskim mirovnim pregovorima i naglasio da ova zemlja ima „destabilizujući uticaj”, po nizu pitanja uključujući i klimatske promene.

U video obraćanju u ponedeljak Zelenski je osudio „destabilizujući uticaj Rusije” u trenutku kada se svet suočava sa ratnom, energetskom i prehrambenom krizom i, kako je nazvao, uništavanjem međunarodnih odnosa kakve poznajemo, prenosi Rojters.

On je poručio i da klimatska agenda „stvarno trpi”, i da ne može da bude „stavljena na čekanje”, prenosi Tanjug.

„Dakle, svako ko je ozbiljan u vezi sa klimatskim planom mora takođe da bude ozbiljan u potrebi da se odmah zaustavi ruska agresija, povrati naš teritorijalni integritet i prisili Rusiju na istinske mirovne pregovore”, rekao je Zelenski.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak izjavio je u ponedeljak da Kijev nikada nije odbio da pregovara sa Moskvom i da je spreman za razgovore sa budućim ruskim liderom, ali ne i sa Vladimirom Putinom.

„Vašington post” je tokom vikenda objavio da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ohrabruje ukrajinsko rukovodstvo da signaliziraju otvorenost za razgovore, navodi Rojters.

Ostavite komentar