21.7 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

MARIJA ZAHAROVA: Rusija će reagovati adekvatno na litvansku blokadu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

MOSKVA – Rusija smatra da se Litvanija agresivno ponaša i da ugrožava sferu bezbednosti hrane svojim ograničenjima tranzita robe u Kalinjingradsku oblast, i te provokacije nateraće Moskvu da na odgovarajući način reaguje, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je danas, tokom direktnog prenosa na TV kanalu „Solovjev lajv”, naglasila da nisu dovodene u pitanje samo isporuke iz Rusije na teritorije država EU, već da je reč i o tranzitnim isporukama preko teritorija Evropske unije, u luke koje opslužuju različite delove sveta. „Drugim rečima, država kolektivnog Zapada, država članica NATO-a, država članica svih evropsko-atlantskih integracija, trenutno dodatno komplikuje stvari pošto ova zajednica krivi našu državu koja nema veze sa problemima bezbednosti hrane”, navela je Zaharova.

- Advertisement -

Ona je ocenila da Litvanija, zabranom tranzita robe železnicom u Kalinjingradsku oblast, pokazuje agresivno ponašanje, prenosi Tanjug.

„Oni se agresivno ponašaju, prešli su linije, čak su izašli iz okvira ponašanja koje je predviđeno međunarodnim pravom. Ponašaju se agresivno i neprijateljski”, rekla je Zaharova .

Naglasila je i da u Viljnusu moraju da shvate ozbiljnost posledica zabrane tranzita robe u Kalinjingradsku oblast.

- Advertisement -

Guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov izvestio je ranije da su litvanski zvaničnici obavestili železničke vlasti regiona o zabrani tranzita niza robe koja potpada pod sankcije EU preko njihive teritorije od 18. juna.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti