DARIJA KISIĆ: Srbija prijateljska zemlja, sve izbeglice dočekuje raširenih ruku

Obavezno pročitajte

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić izjavila je prilikom otvaranja izložbe „Šta su sa sobom poneli“, koju je u Etnografskom muzeju organizovao UNHCR povodom Međunarodnog dana izbeglica, da je „Srbija prijateljska zemlja, koja sve izbeglice dočekuje raširenih ruku“.

Кisić je istakla da Srbija sa mnogobrojnim partnerima, od kojih je jedan od najvažnijih UNHCR, razvija i unapređuje nove modele i mehanizme podrške i pomoći svim ljudima, i dodala da je ministarstvo značajan akter u tom procesu, naročito kada je u pitanju socijalna zaštita i zaštita maloletnika bez pratnje.

- Advertisement -

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Kisić je navela da je od 2015. godine do danas „više od 10.000 maloletnika bez pratnje bilo zbrinuto od strane državnih organa Srbije, dok je skoro 1.000 bilo smešteno u ustanovama socijalne zaštite“.

Dodala je da državni organi od marta ove godine aktivno rade sa izbeglicama iz Ukrajine koji su smešteni u kolektivnim centrima, a posebno na uključivanju izbeglica na tržište rada, u skladu sa međunarodnim i domaćim standardima.

Кisić je rekla i da se ove godine „navršilo 30 godina od kako je i ona kao izbeglica napustila svoj dom“.

„Vreme neumoljivo prolazi, a ono što iz ličnog iskustva i iskustva ogromnog broja izbeglica širom sveta mogu da kažem je da izbeglice, osim tih par sitnica koje ponesu sa sobom, nose i svoje srce, dušu, ne žele nikoga da ugroze, ne žele nikome ništa da uzmu, već samo žele šansu da normalno žive“, rekla je Кisić.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vulin u BIA planira da oformi jedinicu za hapšenje: Podseća na vreme Miloševića i JSO

U Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) pod rukovodstvom Aleksandra Vulina, kako nezvanično saznaje NIN, planiraju da formiraju grupu za hapšenje. Kako piše...

Još priča na sličnu temu