Mađarska odlaže ratifikaciju švedskog članstva u NATO-u

Obavezno pročitajte

BUDIMPEŠTA – Mađarski parlament neće ratifikovati kandidaturu Švedske u NATO pre letnje pauze, budući da glasanje o tome nije uvršteno na dnevni red za sednicu naredne nedelje. Mađarski portali preneli su da je skupština, u kojoj većinu čini partija Fides premijera Viktora Orbana, odložila glasanje nakon pogoršanja odnosa Mađarske i Švedske, prenosi Rojters. Pres služba parlamenta nije potvrdila tu informaciju, prenosi Rojters.

U objavi na Fejsbuku, levičarska opoziciona poslanica Agneš Vadai rekla je da Orban neće staviti na glasanje zahtev za pristupanje Švedske NATO-u na dnevni red za sledeću nedelju.

- Advertisement -

Švedska i Finska su posle decenija vojne neutralnosti, zatražile prijem u NATO, nakon ruske invazije na Ukrajinu. Orban je izrazio zabrinutost u vezi sa članstvom Švedske i Finske u NATO-u prvi put u februaru, optužujući obe zemlje za širenje „direktnih laži” o stanju demokratije i vladavine prava u Mađarskoj. Mađarski poslanici krajem marta odobrili su kandidaturu Finske, podseća britanska agencija.

Visokorangirani mađarski zvaničnici su rekli da podržavaju pristup Švedske u alijansu, ali istovremeno su postavili nejasne zahteve Stokholmu kao uslov za prijem. Neizvesnost oko kandidature Švedske pojačana je primedbama Turske koja optužuje Stokholm da je previše blag prema grupama za koje Ankara smatra da su terorističke organizacije, prenosi Tanjug.   

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu