LUKAŠENKO HAPSI LIBERALE I ANTIFU: Urednik portala zavšio u zatvoru zbog ekstremizma!

Obavezno pročitajte

Lukašenko nemilosrdan

Beloruske vlasti su uhapsile glavnog urednika popularnog portala Alekseja Šotu, u vreme sve veće represije nad protivnicima predsednika države Aleksandra Lukašenka. Portal Hrodna.life iz grada Grodno preneo je svedočenje Šotine bivše žene da su ga uhapsili neidentifikovani muškarci koji su autobusom došli do njegove kuće.

Da je Aleksej Šota uhapšen potvrdilo je Belorusko udruženje novinara, prenela je ruska agencija TASS.

Šota je sarađivao sa najpopularnijim beloruskim portalom Tut, čiji su rad vlasti nedavno zabranile, nakon hapšenja 15 zaposlenih.

- Advertisement -

Sud u Grodnu, petom po veličini beloruskom gradu, u martu je osudio Šotu za širenje ekstremističkog materijala i izrekao mu novčanu kaznu, navodi TASS.

Obračun beloruskih vlasti sa neistomišljenicima eskalirao je prošle nedelje, kada su opozicioni aktivista Roman Protaševič i njegova devojka uhapšeni na aerodromu u Minsku, nakon što je avionu u kojem su bili, na letu od Grčke do Litvanije preko Belorusije, naloženo da promeni pravac zbog navodne pretnje bombom.

Beloruska vlast je počela oštar obračun sa protivnicima kada su posle predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. širom zemlje izbili masovni antivladini protesti.

Protesti zbog zvaničnih rezultata glasanja, prema kojima je Lukašenko dobio više od 80 odsto glasova, trajali su sve do zime, uprkos nastojanju vlasti da ih uguše hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima.

Zbog učešća na demonstracijama od avgusta je uhapšeno više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti našli su tzv. nezavisni mediji, a hapšeni su i novinari koji su izveštavali sa protesta po nalogu Lukašenka.

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

MIROLjUB MILANOV KONTROVERZNI UČESNIK EMISIJE „PROVODADžIJA“ NA METI FEHLINGERA I STOJKOVIĆA

Nakon skandaloznih internet objava funkcionera EU Gunter Fehlingera (Gunther Fehlinger), našoj redakciji je obratio Miroljub Milanov iz Niša, koji...

Još priča na sličnu temu