28.4 C
Belgrade
četvrtak, 16 septembra, 2021

POČELA ODBRANA RUDNIKA: Narod se digao protiv kriminalne vlasti u SRBIJI! (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Zbog najavljenih geoloških istraživanja danas je na Rudniku održan protest građana Rudnika, Topole, Gornjeg Milanovca i Aranđelovca. Oni tvrde da je u pozadini svega Rio Tinto i da će doći do razaranja životne sredine katastrofalnih po ove opštine.

POČELA ODBRANA RUDNIKA: Narod se digao protiv kriminalne vlasti u SRBIJI! (VIDEO) 1

Rudniku preti uništenje (Foto: Google/Pixabay. com)

Organizator protesta, Aleksandar Nedeljković, rekao je da građani neće dopustiti istražne radove, jer bi ekološki sistem, planina Rudnik i vodotok bili „žestoko ugroženi“ bušotinama.

- Advertisement -

Član Opštinskog veća u Topoli, Dragan Jovanović, rekao je da su u toj opštini „uspeli da se odbrane“.

Posle sastanka s ministarkom rudarstva i energetike, Zoranom Mihajlović, Opština Topola je za naredne tri godine izuzeta iz geoloških istraživanja koje je odobreno preduzeću „Dunav minerals“.

Po rečima Jovanovića, ćutanje vlasti Gornjeg Milanovca je „njihova sramota i bruka“ i oni „lažu narod“ tvrdeći da nemaju dokument o najavljenom istraživanju.

- Advertisement -

Jovanović je rekao da nije mogao telefonom da dobije čelnika Opštine Gornji Milanovac, ali je kontaktirao predsednika opštine iz LJiga.“On je rekao da apsolutno ovo podržava. On je iz redova ‘naprednjaka’, pa čeka stav, ali koliko sam od njega čuo, vrh ‘naprednjaka’ ne podržava priču Zorane Mihajlović“, izneo je on.

Jovanović je nedavno u intervjuu za Pravdu ispričao o tome šta je pozadina istraživanja na Rudniku.

Predstavnica udruženja „Mladi Milanovčani“, Kristina Milošević, kazala je da ljudi traže od vlasti da kaže „o čemu se tačno radi“ jer rešenjem koje je izdato, definisano je da se „istražuju plemeniti i obojeni metali“ što je širok pojam.

„Mi jednostavno želimo da znamo šta će biti tema istraživanja i na koji način će se to raditi“, rekla je ona, i navela da je metal i litijum zbog čijeg nameravanog iskopavanja protesti već traju u okolini Loznice.

Pošto su imformacije o dozvoli našli na društvenim mrežama, rekla je da „to nije normalno“, već da lokalna samouprava treba da obavesti građane o čemu se radi.

Ministarstvo rudarstva i energetike je nedavno firmi „Dunav minerals“ dalo dozvolu za geološko istraživanja na 84 kvadratna kilometra opština Gornji Milanovac, LJig i Topola.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti