20.8 C
Belgrade
četvrtak, 19 maja, 2022

LUDI NAPREDNJCI REŠILI DA NAS POBIJU KO ZEČEVE: Najavili početak izgradnje Nuklearnog centra možda ove godine!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ministar bez portfelja Nenad Popović izjavio je da će Nuklearni centar za medicinu i industriju, čija je izgradnja najavljena, biti naučno-istraživački reaktor.

Naglasio je da se Centar neće koristiti u energetske svrhe. Popović je za televiziju Prva rekao da je u Srbiji enormno povećan broj onkoloških bolesti, a razvojem nuklearnih tehnologija za medicinu, dijagnostiku i lečenje država želi da uhvati korak sa ostatkom sveta.

„Ovaj centar nije za energetsku primenu. Ovaj centar je za primenu u mirnodobske svrhe. Pre svega, koristiće se za dijagnostiku, odnosno proizvodnju radiofarmaceutika koji će se koristiti za dijagnostiku i lečenje onkoloških obolenja“, kazao je Popović.Kada je reč o industriji, istakao je, da će se tu proizvoditi poluprovodnici, kojih, prema njegovim rečima, nema na svetskom tržištu. „Pre svega silicijuma, a takođe koristiće se i za dijagnostiku velikih neutronskih motora – avionskih, železničkih…“, objasnio je ministar. 

- Advertisement -

Naglasio je da u Rusiji postoji osam takvih centara, a u Evropi 14, ali da su svi stari preko 40 godina i naglasio da će ta ustanova u Srbiji biti u potpunosti moderna i bezbedna. Popović je istakao je da se nada da će izgradnja tog centra početi do kraja 2022. i dodao da bi trebalo da traje četiri – pet godina. Kazao je da smatra da bi u budućnosti Srbija trebalo da ima svoju nuklearnu elektranu, koja bi obezbedila „najjeftiniju i najčistiju energiju“. 

„Ali to je proces od jedno 15, 20 godina od danas, realno od današnjeg dana, kada bi se postigao konsenzus u Srbiji. Ove stvari ne treba koristiti u dnevno političke potrebe. Ovo su stvari o kojima treba najeminentniji stručnjaci da razgovaraju“, rekao je Popović.

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti