23.8 C
Belgrade
subota, 25 septembra, 2021

Lekari u Nišu najavljuju tužbe za neisplaćivanje dežurstava

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Lekari se obratili Lončaru

Medicinski radnici u Kliničkom centru (KC) u Nišu nezadovoljni su jer im se ne plaća sav prekovremeni rad, bilo da rade u kovid bolnicama ili na nekovid klinikama, i najavljuju tužbe zbog toga.

Lekari u Nišu najavljuju tužbe za neisplaćivanje dežurstavaHadži Bojan Marjanović objašnjava za Danas da su zbog manjka zdravstvenih radnika doktori i medicinske sestre primorani prekovremeno da rade i po 80 sati mesečno. „Ministarstvo zdravlja je dužno da plati prekovremeni rad do 40 sati, a sve što je preko toga treba da nam nadoknadi KC iz svojih realnih prihoda. Zbog epidemije korona virusa, neke kolege su iz Urgentnog centra prebačene u kovid bolnice, a šestoro se razbolelo.

- Advertisement -

U takvoj situaciji smo primorani da radimo mnogo više, ali nam to nije plaćeno“, kaže Marjanović. On dodaje da je „očigledno da KC nema dovoljno svojih prihoda za plaćanje svog prekovremenog rada medicinskim radnicima“.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je obećao da će kolegama koje su angažovane u kovid bolnicama da plati sav prekovremeni rad, a nas ostale koji takođe dodatno dežuramo niko nije pominjao. Od kad je počela epidemija u Urgentnom centru je operisano 16 pacijenata za koje je utvrđeno da su kovid pozitivni. Zato moramo da se konsultujemo sa sudskim veštacima da vidimo kako da najbolje ostvarimo naša prava„, kaže on. Lekari angažovani u kovid bolnicama u Nišu već su upozoravali da im nije isplaćen sav prekovremeni rad.

Kad dobijemo platu, vidimo da su nam obračunali 40, a radimo 80 sati. Napišu da smo pet puta dežurali radnim danom ili tri radnim danom i jednom vikendom. Najčešće smo dežurali po osam puta mesečno„, naveli su nezadovoljni lekari. Oni upozoravaju da „pojedini koordinatori koji i ne ulaze u kovid zonu navodno dobijaju i stotine hiljada dinara“.

- Advertisement -

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da je bilo problema da se birokratski isplate dežurstva medicinskom osoblju u kovid bolnicama. „Imate lekare i sestre koji rade u kovid sistemu, ali vi u kovid sistemu ne možete da radite duže od četiri sata, pa da pravite pauzu. Imali smo u jednom momentu, to je tačno, da smo mogli da isplatimo ljudima koji su dežurali u nonkovid sistemu, a da smo imali problem sa isplatom ljudima kojim nismo mogli zakonski, birokratski da isplatite dežurstvo jer on faktički nije dežurao tih 12 ili 24 časa, nego je radio četiri sata, pa odmarao, pa radio„, kazao je Lončar.

- Advertisement -
SourceDanas
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti