16.8 C
Belgrade
četvrtak, 23 septembra, 2021

LEKARI SE DIŽU I PROTIV BRNABIĆEVE: Ti nas omalovažavaš!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Lekari protiv Brnabićeve

„I u ovom pozivu na razgovor, sasvim tiho, koristeći se demagoškim mehanizmima, nastavljete sa omalovažavanjem kada kažete da nećete ni da spominjete koji je to broj lekara potpisnika u odnosu na ukupan broj, posredno ga minimizirajući. Takva vrsta propagande teško da može uticati na potpisnike, mi smo ipak obrazovani ljudi“, poručili su premijerki Ani Brnabić lekari iz grupe „Ujedinjeni protiv kovida“.

Lekari okupljeni oko peticije „Ujedinjeni protiv kovida“ odgovorili su otvorenim pismom na izjavu premijerke Ane Brnabić da je spremna na razgovor sa njima, kada bi joj rekli ko je njihov predstavnik.Ana Brnabić FOTO: PrintscreenAna Brnabić FOTO: Printscreen

- Advertisement -

Obraćenje medicinskih radnika premijerki Ani Brnabić prenosimo u celosti:

„Poštovana premijerko, ne sumnjajući u Vašu najbolju nameru da iz ove krize izađemo sa što manjim zdravstvenim i ekonomskim posledicama, poštujući lične napore koje ulažete, smatramo da je zarad javnosti neophodno da odgovorimo na Vašu izjavu o spremnosti da razgovarate sa potpisnicima otvorenog pisma „Ujedinjeni protiv kovida“.„LOPOVI, LOPOVI“ Narod Novog Pazara poručio Brnabićki i Lončaru (VIDEO)

Primetna je promena narativa i pomirljiviji ton koji se čuje o našoj inicijativi, što pozdravljamo. Prešli ste put od optužujuće izjave da je ovo napad na predsednika i sve vas, do spremnosti da razgovarate. Prešli ste put od pozivanja lekara iz dijaspore da pomognu u krizi do njihovog diskreditovanja različitim izjavama uz obrazloženje da ne mogu da imaju uvid u situaciju kod nas. A naravno da mogu. Neka javnost bude upoznata sa činjenicom da su se neki od njih obratili Vašem kabinetu uz najdobronamerniju inicijativu da stručno pomognu, nažalost, to im iz razloga poznatih samo Vama nije omogućeno (u pitanju je sjajna grupa doktora nauka iz oblasti epidemiologije i drugih mladih naučnika – Covid19Balkans, „Quaranteam“).

- Advertisement -

Promena stavova bi trebalo da znači pruženu ruku, a ruku smo pružili mi pismom koje ima za cilj da pomogne (i već Vam je pomoglo), da se svi presaberemo, da pojedinci preuzmu odgovornost za (ne)učinjeno i da se čuju i saslušaju ljudi, koji značajno doprinose funkcionisanju zdravstvenog sistema iako to rade tiho, na svojim radnim mestima, bez medijske propagande. Ili, pak, mislite da smo kroz ovu krizu vođeni nepogrešivo?Lekari potpisnici: Nas je sad 2.877 i imamo svoje zahteve?(FOTO) LEKARI OKRENULI LEĐA –

Međutim, i u ovom pozivu na razgovor, sasvim tiho, koristeći se demagoškim mehanizmima, nastavljate sa omalovažavanjem kada kažete da nećete ni da spominjete koji je to broj lekara potpisnika u odnosu na ukupan broj, posredno ga minimizirajući. Takva vrsta propagande teško da može uticati na potpisnike, mi smo ipak obrazovani ljudi. Ali, ako imate političke i marketinške potrebe da nas na ovaj način nipodaštavate u javnosti, nećemo se na to previše obazirati, jer ova inicijativa je apolitična u potpunosti. A i Vi znate da je broj lekara koji misle ono što je napisano u pismu, višestruko veći od broja potpisnika, što bi rekle kolege epidemiolozi, pet do deset puta. Što se tiče kontra-spiska koji se pominje, ni ta već oprobana antipropaganda nas se ne tiče, jer naši potpisi su „organski“, autentični. A tek će ih biti, uvereni smo u to.

Rekli ste da biste rado razgovarali sa nama kada biste znali ko su nam predstavnici. To je još jedan pokazatelj da niste dobro razumeli ono što je napisano. Neće nam biti teško da vas podsetimo da u proglasu piše da ne postoje formalni organizatori i da on pripada svim potpisnicima. Ako ste baš motivisani za razgovor, predlažemo vam da krenete redom od A, na dole, ili od Ž na gore.Doktori su okrenuli leđa Ani Brnabić i Zlatiboru Lončaru ispred bolnice u Novom PazaruDoktori su okrenuli leđa Ani Brnabić i Zlatiboru Lončaru ispred bolnice u Novom Pazaru

Što se nas tiče, mi ćemo biti spremni na razgovor tek kad prestanete sa omalovažavanjem i kad javno osudite sav dosadašnji pritisak na kolege i zaštite ih, kao premijer svih građana.

Iz tog razloga, još jednom Vas molimo da odgovorite na zahteve iz pisma koja ćemo ponoviti i ovde:

1. da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala;

2. da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima;

3. da se sprovede nezavisna istraga; ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svesno i namerno učestvovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost;Lekari okupljeni oko grupe Lekari okupljeni oko grupe „Ujedinjeni protiv kovida“ FOTO: Printscreen

4. da odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini.

5. da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima. Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba.

6. da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

I na kraju, ne i najmanje važno, moramo da Vas ispravimo kada kažete da je „Posao države da obezbedi da oni imaju svu opremu, zaštitne maske, skafandere, rukavice, sve ono što im je potrebno“. Naravno je to i to posao države. Jer, posao države je pre svega da pruži svojim građanima adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Posao države je da adekvatno plati lekare za rad. Posao drzave je da obezbedi platu u iznosu od 100%, a ne 65% za kolege obolele od kovida ali i svih drugih bolesti, a isto vazi i za ostale građane. Posao države je da adekvatno komunicira sa građanima u uslovima krize. Posao države je da omogući psihološku podršku za sve ljude u stresnoj situaciji (ne samo lekare, već veliki broj profesija ali i „običnih“ građana). Posao države je da omogući slobodu drugačijeg mišljenja o problemima koje nas kao društvo opterećuju trenutno, a i van krize. Posao države je… da ne učimo mi Vas šta je posao države, nemamo dilemu da Vi to znate. A što se obezbeđivanja zaštitne opreme tiče, ne očekujte aplauze za to, molimo Vas. To bi bilo kao da aplaudiramo bankomatu što nam je izbacio naš novac, zar ne?

Uz nadu da ćete prihvatiti sugestije molimo Vas da pokažete da razumete šta znači odgovornost. Ova akcija može biti uvod u sveobuhvatnu reformu našeg zdravstevnog sistema, dan posle pandemije, i od toga moraju imati koristi naši pacijenti, svi mi i naš poziv. A ona je nemoguća bez mirne, pristojne i staložene komunikacije svih nas. Oslobođene tabloidizacije i politikanstva, bez sitnih ličnih a za opšti interes.

Srdačan pozdrav, uz iskrenu želju da budete što bolji u obavljanju svog posla“, navodi se u saopštenju grupe lekara okupljenih oko peticije „Ujedinjeni protiv kovida“

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti