LAVROV: Rusija i Nemačka mogu da imaju vodeću ulogu

Obavezno pročitajte

Lavrov o pandemiji

Pandemija virusa korona može da doprinese poboljšanju saradnje u međunarodnoj areni, a Rusija i Nemačka mogu da imaju vodeću ulogu u tome, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov,

„U bliskoj budućnosti pandemija će postati jedan od značajnih faktora koji je u stanju da učestvuje u formiranju objedinjujućih pristupa u sferi spoljne politike i svetske ekonomije, povećanju interakcije između zemalja i međunarodnih institucija u borbi protiv realnih, a ne imaginarnih pretnji čovečanstvu“.

- Advertisement -

Izjavio je Lavrov na 23. godišnjoj video-konferenciji „Potsdamski susreti“, koja je ove godine posvećena temi „Nemačka-Rusija-EU: Pandemija i njene posledice po spoljnu politiku i politiku bezbednosti“.

Govoreći o rusko-nemačkim odnosima, ministar je istakao da je u tom kontekstu važno pitanje liderstva dveju zemalja u svetu koji se brzo menja.

„U našim zajedničkim snagama je tranformacija pesimistične, ali danas rasprostranjene parole ─ ‘svet nikada neće biti kakav je bio pre’, u daleko ambiciozniju i ka budućnosti usmerenu ─ ‘svet mora postati bolji’“, dodao je on.

Dijalog Moskve i Berlina ─ korak ka novoj dinamici u odnosima dveju zemalja

Rusija može da doprinese rešavanju mnogih međunarodnih problema, intenzivan dijalog između Moskve i Berlina je potreban kako bi se formirali pozitivni ciljevi, koji bi mogli da postave temelj za novu dinamiku u odnosima dveju zemalja, izjavio je nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas.

„Potreban nam je intenzivan dijalog, konkretno između naših zemalja, vlada, parlamenata i društava. Samo tako možemo da napravimo pozitivan plan kao osnovu za novu dinamiku“, istakao je Mas.

Ministar je ocenio da se virus korona može pobediti samo ujedinjenim snagama.

„U tom smislu nameravamo da izgradimo svoje predstavništvo u Savetu EU u drugoj polovini godine i da učestvujemo u okviru našeg privremenog članstva u Savetu bezbednosti UN – radi multilateralnog rešenja. Šta to znači za rusko-nemačke odnose? Događaji iz 2014. godine opteretili su odnose naših dveju zemalja, a takođe i odnose Rusije i Zapada. Tome su dodate mnoge krize i sukobi koji su usledili. Za nas, Nemce, jasno je da dosledne odluke mogu biti postignute samo u multilaterlanim okvirima, kao i da Rusija može da doprinese usvajanju mnogih odluka“, rekao je Mas.

On je takođe rekao da se svet zbog virusa korona suočava sa izazovima koji nikada ranije nisu viđeni i da nemačko Ministarstvo inostranih poslova „s velikim interesom“ prati povećanje kontakata ministara zdravlja i resora Rusije i Nemačke u kontekstu saradnje u borbi protiv virusa. Prema njegovim rečima, ti kontakti se „održavaju redovno“.

„Postdamski susreti“, koje je pokrenuo bivši nemački predsednik Roman Hercog 1999. godine, održavaju se svake godine u vidu konferencije. Oni redovno okupljaju visoke predstavnike politike, biznisa, kulture i drugih javnih ličnosti iz Nemačke i Rusije, kako bi postigli dublje razumevanje jednih drugih i formirali nove vidove saradnje uz razgovor o aktuelnim pitanjima. Od 2019. godine format konferencije je pod patronatom ministara spoljnih poslova Nemačke i Rusije – Hajka Masa i Sergeja Lavrova.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu