Lavrov optužio Ameriku: Godinama ste ignorisali dobru volju Putina

Obavezno pročitajte

Moskva i Vašington dugo bili u prijateljskim odnosima, ali je za vreme 43. predsednika SAD Džordža V. Buša međusobno poverenje počelo da se narušava.

Sjedinjene Američke Države godinama su ignorisale ogromnu dobru volju predsednika Rusije Vladimira Putina, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za američku televiziju „Si-Es-Bi njuz”.

- Advertisement -

Ministar je podsetio da su Moskva i Vašington dugo bili u prijateljskim odnosima, ali da je za vreme 43. predsednika SAD Džordža V. Buša međusobno poverenje počelo da se narušava.

 

„Ogromna dobra volja koju je Putin pokazao u svoja prva dva mandata bila je ignorisana. On (Buš mlađi) je jednostavno rekao: „U redu, ovaj momak je dobar, držaćemo ga u šaci”“, kazao je Lavrov.

Kako je dodao, američki političari nisu naučili nijednu lekciju iz „neprihvatljive politike” koju je Vašington vodio nakon raspada SSSR. Lavrov je podsetio na obećanje da se NATO neće širiti koje su zapadne zemlje dale prvom predsedniku SSSR Mihailu Gorbačovu.

Takođe je naglasio da je Moskva više puta upozoravala na moguće posledice ekspanzije vojnog bloka.

„Bićemo spremni da saslušamo sve koji su zaista zainteresovani za pravdu, uključujući pravdu u odnosima između Rusije i Ukrajine, što će uključivati i to da Zapad prestane sa politikom prema kojoj koristi Ukrajinu kao instrumenta rata protiv Rusije”, poručio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije trenutno boravi u Njujorku gde učestvuje na sednicama Saveta bezbednosti UN o Ukrajini i Bliskom istoku, prenosi Sputnjik.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu