KRAJ MERKELOVE? Izabran novi predsednik CDU

Obavezno pročitajte

U Nemačkoj su upravo završeni izbori za predsednika tamošnje najjače političke stranke – Demohrišćanske Unije (CDU).

Premijer savezne države Severna Rajna-Vestfalija Armin Laschet i poslovni lobista Friedrich Merz ušli su u drugi krug izbora za novog čelnika CDU-a, nakon što je objavljeno da u prvom krugu glasanja niko od trojice kandidata (kandidirao se još i Norbert Röttgen) na stranačkom kongresu koji se po prvi put u istoriji održava posredstvom video-konferencije, nije dobio potrebnu apsolutnu većinu glasova.

Rezultat (prvog kruga) bio je sedeći: glasovalo je 992 od 1001 delegata, a troje ih je bilo suzdržano. Rezultati za Armina Lafeta, Friedricha Merza i Norberta Röttgena su: Laschet je dobio 380 glasova, Merz 385 glasova, Röttgen 224.

Nakon održanog drugog kruga pobedu je izborio Armin Laschet.

Ovi izbori uvek se prate s velikom pažnjomu, kako u Nemačkoj tako i u svetu, jer je nepisano pravilo da predsednik CDU-a često postaje i savezni kancelar. Laschet bi vrlo lako mogao zameniti aktuelnu kancelarku Angelu Merkel na jesen ove godine.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Rani radovi “Čede podmornice”

Propali advokat Čeda Stojković zvani "Čeda podmornica" u svojoj bližoj ali i daljoj okolini poznat je kao teški alkoholičar,...

Još priča na sličnu temu