18.6 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

VUČIĆ: Srbija dobija još 250.000 doza Sputnjik V vakcine

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će danas ili sutra u Srbiju stići 250.000 „Sputnik V“ vakcina, a da se očekuje da će uskoro preko Poljske biti nabavljena i četvrta vakcina protiv korona virusa od proizvođača Astra-Zeneka.

Vučić: Srbija dobija još 250.000 doza Sputnjik V vakcine 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić je na početku sednice državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, kojoj predsedava, rekao da je Srbija prva iz regiona uplatila novac za Kovaks program, ali da iz tog programa nije dobila nijednu vakcinu i da veruje da će EU „razumeti potrebe Zapadnog Balkana“.

- Advertisement -

„Vakcinacija je od ogromnog značaja za Srbiju bez vakcinacije nikada nećemo pobediti koronu, ne samo u zdravstvenom smislu već i u ekonomskom, doteraćemo zemlju do ivice provalije“, rekao je Vučić.

Vučić je precizirao da će u toku nedelje u Srbiju stići 200.000 vakcina prve i 50.000 druge doze ruske vakcine Sputnjik V i dodao da danas počinje masovno vakcinisanje Sinofarmovom kneskom vakcinom.

On je pozvao građane da se prijave u najvećoj mogućoj meri za vakcinaciju ocenivši da je prijavljivanje dan ranije mogući spas, i dodao da će to pomoći da se očuvaju životi i da srbija 2021. bude ponvo prva ekonomija u Evropi po stopi rasta.

- Advertisement -

Vučić je najavio da će se „najverovatnije za vikend“ vakcinisati kineskom vakcinom protiv kovid-19.

Vučić: Za svaku vakcinu protiv korona virusa zna se ko je primio, kada i gde

Vučić je izjavio da je u Srbiji napravljen najmoderniji informacioni sistem, tako da se za svaku vakcinu protiv korona virusa koja je nabavljena zna ko je primio, kada i gde je primljena

Vučić je na sednici rekao da jedan tim medicinskih radnika može tokom smene da da 75 vakcina protiv korona virusa, zbog čega će biti potrebno mnogo medicinskog osoblja da se sprovede masovna vakcinacija.

On je rekao da se za vakcinaciju protiv korona virusa javilo 97 odsto starijih građana, korisnika gerontoloških centara.

Vučić: Nije bilo reakcije iz Brisela zbog nabavke kineskih vakcina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije bilo nikakvih reakcija iz Brisela na odluku Srbije da nabavi vakcine protiv korona virusa iz Kine, a da on nije ni očekivao da ih bude.

„A sa čim će to da dođu i šta će da mi kažu? Da mi kažu: ‘Vučiću, zašto si uzeo kinesku vakcinu’? Koja je, inače, odlična. A šta je trebalo, da mi bude važnija neka pohvala u Briselu od života građana Srbije. Da li to stvarno mislitevu“, rekao je Vučić u Palati Srbija.

On je rekao da od Evropske unije ne samo da ne očekuje probleme, već očekuje pomoć i podršku, ali da je bilo pametno što je Srbija, poznajući način rada u Briselu i u svetu, bilateralno vodila razgovore sa svim proizvođačima vakcina.

Govoreći o slanju kontigenta vakcina u Severnu Makedoniju, Vučić je rekao da je potrebno pomoći komšijama kada je teško a ne kada je lako i da će ta pomoć biti dostavljana kada god to bude moguće.

„To je prijateljski i bratski potez prema narodu Severne Makedonije. Nemamo problem ni da Albaniji pomognemo. Kako ćemo odbiti ako to bude tražio neko iz Republike Srpske ili Bosne i Hercegovine? Spremni smo da pomognemo i Albancima na Kosovu“, rekao je on.

Vučić je rekao da će država morati da se dovija kako bi omogućila vakcinaciju za građane na Kosovu, imajući u vidu probleme koji nastaju sa tamošnjim vlastima.

Zbog toga će neki građani sa Kosova morati da budu vakcinisani na punktovima u centralnoj Srbiji.

„Čuvaćemo naš narod i spremni smo da pomognemo i Albancima. Ali ne želimo da to bude po nacionalnom ključu“, rekao je on.

Brnabić: Do ovog trenutka nabavljeno 1.054.950 vakcina 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija do ovog trenutka nabavila 1.054.950 vakcina protiv korona virusa i da ima potpisane ugovor i da je platila, što avansno što prvu ratu, za još više od šest miliona doza.

Ona je na sastanku državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju rekla da novi sistem za praćenje vakcinacije omogućava da se prati sve – od trenutka kada stigne vakcina do trenutka kada se vakciniše svaki grđanin.

Prema njenim rečima, danas kreće masovna vakacinacija i otvara se veliki punkt na Beogradskom sajamu, a prvo će biti vakcinisani pripadnici Ministartsva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije i ostalih bezbednosnih službi.

Ana Brnabić je istakla da je cilj sistema da se što pre vakciniše što veći broj građana i da se u najkraćem mogućem roku postigne kolektivni imunitet.

Premijerka je apelovala na građane Srbije da se za vakcinaciju prijave putem e-Uprave ili telefonski, jer je to najbrži način da se ljudi vakcinišu.

Gradonačlenici Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca Zoran Radojičić, Miloš Vučević, Dragana Sotirovski i Nikola Dašić rekli su da su u tim gradovima spremni punktovi na kojima će biti vakcinisani garđani.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti