23.2 C
Belgrade
sreda, 10 avgusta, 2022

KORISTE DESANKU MAKSIMOVIĆ ZBOG KAMPANJE: Oglasila se i Ana Brnabić!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ana Brnabić se oglasila

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se Desanka Maksimović nikada neće izbacivati iz obrazovnog sistema Srbije.

„Nikada se Desanka Maksimović neće izbacivati iz obrazovnog sistema Srbije. Nikada. Tačka“, objavila je premijerka na svom nalogu na Tviteru.

Ana,
- Advertisement -

– Nikada se Desanka Maksimović neće izbacivati iz obrazovnog sistema Srbije. Nikada. Tačka – poručila je ona na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Današnja odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, da iz nastavnog programa isključi poeziju Desanke Maksimović izazvala je buru u javnosti.

Njihov argument bio je da se „vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj“. Nakon što je Zadužbina „Desanka Maksimović“ reagovala na ovakvu izmenu, komisija je predložila da se zbirka Tražim pomilovanje obrađuje u okviru nastave za prvi razred gimnazije, gde bi se to delo predstavilo kao „odjek književne epohe srednjeg veka“.

- Advertisement -

Studenti četvte godine Srpske književnosti i jezika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu pokrenuli su peticiju kojom bi dela pesnikinje Desanka Maksimović bila vraćena u školski program.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: