KON: Žurkama i zakupu stanova se može stati na put! Ne okupljajte se za Svetog Nikolu!

Obavezno pročitajte

Zdravstveni sistem je pod neverovatnim pritiskom, koji nije uporediv ni sa jednom prirodnom katastrofom već samo sa ratnim stanjem, rekao je za TV Prva epidemiolog dr Predrag Kon.

Kon je , za TV Prva, ocenio da dolazimo do zaravnjenja epidemiološke krive, ali da treba biti oprezan.

“Imamo novozaražene i još je uvek više prijema nego otpusta. Juče je ta razlika bila 130. Kada se te brojke izjednače i kada počne da bude više otpusta nego prijema, možemo malo da se smirimo i opustimo”, rekao je on.

- Advertisement -

On je ocenio da se žurkama i zakupu stanova za novogodišnje proslave može stati na put, ali je to teško prihvatljivo.

“Videli smo šta se dešava kada imate policijski čas. To je teško prihvatljivo”, rekao je Kon.

Istakao da je da su medicinski i politički deo Kriznog štaba po prirodi stvari u suprotnosti, ali da je odluka na kraju uvek zajednička.

“Videćemo, oko restriktivnijih mera, nema drugog odgovora”, rekao je Kon.

Dodao je da medicinski deo Kriznog štaba ne živi pod nikakvih diktatom i ocenio da sednice nisu prijatan događaj.

“Ali mora da se shvati da smo svi na istom zadatku. Neko čuva privredu, neko zdravstvo. Različiti su aspekti. Ako se napadamo nismo ništa uradi, jer virus vršlja”, rekao je on.

Ljudi, čuvajte se

Dodao je da je Sveti Nikola kao zaštitnik doma stvarno razlog za slavlje ali da svi treba da shvate da nije vreme za okupljanja.

” Ljudi čuvajte se. Slavite sa što je moguće više duha, a da se čuvate”, rekao je on.

Za meru obaveznog nošenja maski u vrtićicma on je rekao da je to mera od ranije samo samo što se u vrtiću ne nose maske jer je nemoguć rad.

“Stroga su pravila u vrtićima, ali imamo i prenošenja i u vrticima. Pre svega zaposleni, ali ne može da se isključi i druga mogućost. Nemoguće je zatvoriti vrtiće, a osnovne škole rade jer nema teškog zaražavanja. Pratimo situaciju, videćemo”, rekao je on.

Kon je ocenio čekamo vakcinu kao čarobni štapić, a ona to nije, već je proizvod ljudsko uma koji će podići nivo kolektivnog imuniteta da ovakav problem nemamo.

“I dalje ćemo imati bolest. I sa njom ćemo živeti. Navići ćemo se, trajaće, koliko dugo ne zna se. Videćemo”, rekao je on.

Kako je najavio adminstrativna obveza PCR testiranja na ulasku u Srbiju počeće 20. decembra.

“Neće moći drugi testovi. Isključivo PCR test. A biće izuzeća, treba sačekati pisani dokument”, rekao je on.

Dodao je da ne može da tvrdi da li će biti obavezno PCR testiranje i za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu i ocenio da je to pitanje politike.

Kon kaže da je malo verovatno da će korona virus biti ovako veliki problem posle leta sledeće godine, i dodaje da će već na proleće biti lakše.

Kako je objasnio, primiće bilo koju vakcinu koja bude dobila saglasanost naše Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) da je bezbedna.

“Oni nikada neće pustiti ono što nije bezbedno. Šta god oni budu rekli da je bezbedno, ja ću to primiti. Sasvim je svejedno koja je vakcina u pitanju, sa radošću je primiti”, zaključio je on.

Ostavite komentar

Najnovije objave

„Bezbožna vlast u Ukrajini otima velike svetinje“: Joanikije o drami u Kijevsko-pečerskoj lavri

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom i monaštvom u sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici služio je danas moleban, molitvu...

Još priča na sličnu temu