27.8 C
Belgrade
nedelja, 26 juna, 2022

KON SUZE LIJE: “Skoro da sam stekao imunitet na uvrede“

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Epidemiolog doktor Predrag Kon tokom gostovanja u emisiji Oko, na RTS-u, rekao je da se nalazimo u drugom poluvremenu borbe sa koronavirusom i objasnio zbog čega je želeo da napusti krizni štab i da se povuče.

“Prihvatljivo sve što je moglo da se događa, s obzirom na sve ono što se zbiva u svetu. Mi smo sada na maksimumu. Bez ekscesa, poput onog u Gerontološkom centru u Nišu, u narednim nedeljama trebalo bi da vidimo pad”, rekao je doktor Kon.

- Advertisement -

Istakao je da čovek uvek misli da su neke stvari mogle da budu urađene bolje.

“Sveukupno gledano, postoje delovi Srbije u kojima se epidemija smanjuje. To gledamo po broju pozitivnih u odnosu na broj testiranih. To se očigledno događa u Vojvodini i u Beogradu, gde se procenat zaraženih ozbiljno smanjuje”, rekao je doktor Kon.

On je objasnio da na samom početku sigurno nije bilo dovoljno medicinske opreme za sve, ali su određeni protokoli u staračkim domovima odavno uvedeni.

- Advertisement -

“Nije bilo dovoljno opreme, štedelo se na njoj, ali je to ubrzo rešeno. Odgovornost postoji i ostaje da se o tome raspravlja kada za to dođe vreme…”

Istakao je da smo trenutno u drugom poluvremenu borbe sa koronavirusom i da je sada ljudima potrebno da vide svetlo na kraju tunela.

“Ljudi su dugo zatvoreni i potrebno je da se postepeno popuštaju mere, pre svega za one koji su do sada bili pod najvećim pritiskom, a to su stariji od 65 godina i o njihovom izlasku se trenutno prave dogovori. Važna socijalna grupa su i deca i njihovi kolektivi koji su inače motor širenja zaraze”, rekao je doktor Kon i dodao:

“Vanredno stanje bi moglo da se ukine a da ostanu određene vanredne mere i potrebno je da se o tome još više razgovara.”

Ipak, kada dođe do relaksacije i potpunog ukidanja mera, Kon upozorava da je to trebalo da se uradi pažljivo.

“Ja ne bih preporučio da se organizuje slavlje i da se ide u kafanu čim se ovo završi. Jednom sam rekao da ću ići na more. Sad kažem da neću ići. Nisam očekivao da će ovo ovako da se proširi”, rekao je Kon.

Za kraj gostovanja, objasnio je zašto je želeo da se povuče.

“Skoro da sam stekao imunitet na uvrede. Izgledalo mi je da je veliki deo naroda protiv onoga što radimo. Samo sloga Srbiju spašava, pokazalo se još jednom, a mi smo duboko politizovano društvo. Ovo nije vreme za politizaciju”, zaključio je Kon.

- Advertisement -
SourceNedeljnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti