KON: Samo uz vanredno stanje se može sprovesti nadzorna kontrola!

Obavezno pročitajte

Kon oko novih mera

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je u praksi sprovodiva nova mera nadzora zbog virusa korona koja podrazumeva da se građani javljaju zdravstvenim ustanovama po povratku iz inostranstva, a da će ona imati i dugoročne efekte, pogotovu u narednom periodu kada dolaze slave i zimski praznici.

Ako želimo, a ja želim, da nam se nikada više ne ponovi jul mesec, mi moramo mesecima unapred da razmišljamo i planiramo„, kazao je Kon za „Danas“. Kon je rekao da će biti pronađen način da se povratnici prijave tako da to bude što manje opterećenje i za same građane i za lekare, a među mogućnostima su elektronsko prijavljivanje, pozivanje kol centra ili odlazak u kovid ambulantu, za koju je naveo da je opcija koju treba izbeći kada je moguće. „Ovo jeste neki vid zdravstvenog nadzora, ali nije onaj zdravstveni nadzor koji je definisan zakonom i za koji su odgovorni instituti za javno zdravlje.

kon,

Takav zdravstveni nadzor ne bi bio moguć. Jer ako očekujete povratak 50.000 ljudi, koje treba da pratite deset dana, to je pola miliona nadzora. Tako nešto nije moguće sprovesti bez vanrednog stanja„, naglasio je on. Govoreći o stanju u školama, Kon je istakao da zasad postoji jasan pregled situacije u svim osnovnim školama u kojima se pojavio virus, ali da brine to što trenutno nema nijedne prijave sumnje na zarazu virusom korona u srednjim školama

To mi govori da slučajevi zaražavanja među srednjoškolcima nisu pod nadzorom. Ako virusa ima u osnovnim školama, vrlo je verovatno da ga ima i u srednjim ali ti slučajevi nisu prijavljeni. Mi za osnovne škole, njih 11 u kojima je 13 đaka pozitivno, tačno znamo u svakom trenutku šta se dešava i možemo na vreme da uočimo da li je došlo do nekog ozbiljnijeg prenošenja„, kazao je on. Na drugoj strani, dodao je Kon, malo je verovatno da od početka školske godine nijedan srednjoškolac nije imao temperaturu.

Ostavite komentar

Najnovije objave

KASNO ZORAN DRAGIŠIĆ U UKRAJINU STIŽE

Profesor Fakulteta bezbednosti i višestruko dokazani oportunista Zoran Dragišić je i u aktuelnom, za našu državu izuzetno teškom političkom...

Još priča na sličnu temu