19.8 C
Belgrade
četvrtak, 21 oktobra, 2021

KON: Ne razumem zašto su odbijene restriktivne mere!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon kaže za RTS da je jasno da rast broja novozaraženih mogu da uspore restriktivnije mere. Napominje da su iz medicinskog dela Kriznog štaba predložili da 10 dana bude skraćeno radno vreme do 17 sati i zabrana javnog okupljanje preko pet ljudi, jer je „situacija krajnje ozbiljna“. Ističe da ne razume protivargument za kovid propusnice.

– Ne znam šta je bio protivargument, posebno za kovid propusnice. Jednostavno, ne razumem ga i mora neko drugi to da objašnjava – izjavio je Kon za RTS.

Objasnio je da je medicinski deo Kriznog štaba zatražio da se na 10 dana radno vreme skrati do 17 sati i da se zabrane javna okupljanja za više od pet osoba.Predrag Kon FOTO: PrintscreenPredrag Kon FOTO: Printscreen

- Advertisement -

– Time bismo sprečili masovna zaražvanja na masovnim događajima i pripremili bismo se za kovid propusnice koje bi trebalo da se uvedu. Tražili smo da se javno saopšti šta je medicinski deo Kriznog štaba tražio i to je učinila premijerka. Ono gde imamo jedinstven stav je vakcinacija. Sad možemo da kažemo da onaj ko se nije odlučio za vakcinu, odlučio se za zaražavanje. Mi smo insistirali na kovid propusnicama, ne razumem zašto nisu uvedene. Na početku samo mislio da je zato što je protivustavno. Sada ne mogu da razjasnim samom sebi šta sam slušao i ne želim da napravim grešku – tvrdi.

Kon je istakao da je zaključak današnjeg jednočasovnog sastanka Kriznog štaba da nema drugog izlaza iz epidemije osim vakcinacije protiv korone.

- Advertisement -

– Imam pravo kao epidemiolog da kažem ljudima, nismo mi u medicisnkog delu Kriznog štaba tražili džaba ono što smo tražili. Virus cirkuliše. Situacija je krajnje ozbiljna. Virus cirkuliše jako puno. Ići na svadbu znači zaraziti se. Retke su svadbe gde prođe bez zaraze. Ići na skupove gde se ne kontroliše ko koristi maske je rizik veliki. Malo je situacija ozbiljnija i drastičnija – zaključuje Kon.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti