Kod Hersona likvidirana grupa diverzanata koja je pokušavala da pređe na levu obalu Dnjepra

Obavezno pročitajte

U rejonu naselja Dnjeprovskoe u Hersonskoj oblasti likvidirana je diverzantsko-izviđačka grupa Oružanih snaga Ukrajine koja je pokušavala čamcem da pređe na levu obalu reke Dnjepar, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov na redovnom brifingu.

Portparol je dodao da su u južnodonjeckom pravcu jedinice Oružanih snaga Ukrajine bezuspešno pokušale da izvrše kontranapad kako bi povratile izgubljene položaje kod naselja Novomihajlovka, Vladimirovka i Pavlovka.

- Advertisement -

Osim toga, ukrajinske snage bezuspešno su pokušale da napadnu jedinice ruskih trupa u pravcu naselja Novodarovka u Zaporoškoj oblasti. Artiljerijskim napadima i dejstvima jurišnih grupa ukrajinske snage su zaustavljene i vraćene na prvobitne položaje. Tokom borbi poginulo je i ranjeno više od 70 ukrajinskih vojnika. Uništen je jedan tenk, dva borbena vozila pešadije i pet oklopnih vozila i pet automobila.

kupjanskom pravcu sprečen je pokušaj ukrajinskih snaga da izvrše napad u pravcu naselja Kuzemovka u Luganskoj Narodnoj Republici. Ubijeno je više od 35 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva oklopna vozila i četiri pikapa.

krasnolimanskom pravcu ukrajinske snage pokušale su da izvrše napad u pravcu naselja Golikovo i Červonopopovka u LNR. Ruske snage su potisnule neprijatelja, a u borbama je ubijeno više od 20 ukrajinskih vojnika, dok su tri borbena vozila pešadije i jedno oklopno vozilo uništeni.

Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija uništile su komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti, Donjeckoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj oblasti, kao i 54 artiljerijske jedinice na vatrenim položajima, ljudstvo i vojna tehnika u 124 okruga.

Osim toga, uništeno je skladište naoružanja i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine u blizini naselja Kramatorsk u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Tokom kontrabaterijske borbe u Harkovskoj oblasti, uništena su dva višecevna raketna sistema ukrajinskih snaga „Uragan“, sa kojih je granatirana Belgorodska oblast.

U prethodna 24 časa sredstva PVO ruskih snaga oborila su pet ukrajinskih bespilotnih letelica u LNR, DNR i Hersonskoj oblasti.

Osim toga, presretnuto je 11 ukrajinskih raketa ispaljenih iz višecevnih raketnih sistema „Uragan“ i „Oljha“ u Harkovskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 333 aviona, 177 helikoptera, 2.543 bespilotne letelice, 388 protivvazdušnih raketnih sistema, 6.743 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 901 borbeno vozilo višecevnih raketnih sistema, 3.607 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 7.302 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu