Ko stoji iza Banjske: „Srpski državni vrh je kriv, potvrda toga – što ćute“

Obavezno pročitajte

Nekadašnji načelnik u Ministarstvu odbrane i član stranke „Srbija centar“ Petar Bošković ocenjuje za N1, povodom prošlonedeljnih dešavanja u Banjskoj gde su u napadu ubijeni jedan kosovski policajac i trojica Srba, da je srpski državni vrh kriv za ono što se desilo, i da to potvrđuje činjenica da ćute.

„Nemate saopštenje MUP, BIA, premijerka ne zna o čemu se radi. Ta njihova tišina kaže da su krivi za sve ovo i moraju snositi posledice. Krivi su i da nisu znali, jer kako nisu znali, krivi su i da su znali, jer kako su ovo mogli da dozvole“, ističe Bošković u Novom danu na TV N1.

- Advertisement -

S druge strane, dodaje, i kosovska policija je znala šta će se desiti, i zato nije bilo civilnih žrtava.

„S jedne strane, imate potpuni amaterizam, iako kosovska strana tvrdi da su oni bili obučavani. Da su bili obučavani, imali bi daleko veći sukob. S druge strane, imali ste prenos svega, što znači da je kosovska policija sve znala.
Nije bilo civilnih žrtava, ostavili ste prostor da izađu, još ste uhapsili, pa onda pustili, kosovska policija je sve odradila po evropskim standardima i dobila legitimitet. Uhapsila je pa pustila da pokažu da nisu surovi, da rade po propisima“, smatra on.

Navodeći da su srpske službe znale sigurno šta će se desiti, i ne slaže se sa izjavom kosovskih vlasti da se radi o terorističkom činu Srba, jer, dodaje, „da je to teroristički, zar mislite da bi 500 policajaca pustilo njih 50-ak da se izvuku, pa pobili bi ih sve“.

Kaže i da Evropa ne želi ukrajinski scenario da bude i ovde, jer bi to razvodnilo ukrajinu, što bi odgovoralo Rusiji, što, kako ocenjuje, potpiruje sumnju da su u napad u Banjskoj umešane i ruske službe.

„Kada šurujete sa kriminalom, kada imate Arkana 21. veka (Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića), pa kako mislite da prođete, kako ste mislili da se na njih oslonite i da prođete“, pita Bošković.

Dodaje da „imate (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija koji je izuzetan dobar učenik Demaćija, znači ide na otpor stalno, nemojte zameriti Kurtiju što radi svoj posao – želi da objedini teritoriju, radi sve što je u interesu njegovog naroda“.

„A mi idemo njemu na ruku, povukli smo 800 policajaca i drugih iz (kosovskih) institucija, oslobodio je prostor (Vučić) i taj jadni narod preputstio Kurtiju i njegovoj agresiji. Taj narod nema pomoć Srbije kako je trebalo, već je prepušten Kurtiju. Vučić je svojom diplomatijom doveo do toga da svet više ne razume Srbe dole, dobićemo egzodus kao u Nagorno-Karabahu“, ukazuje.

Samo NATO može zaštititi Srbe na Kosovu

Ističe da Srbi na Kosovu mogu biti zaštićeni samo od strane NATO.

„Ovo je ogroman šamar Srbiji, prst u oko. Izgubili ste diplomatske pozicije, a ovo što se ovde radi je samo kako da se Vučić izvuče. Euleks je sve ovo znao i kontrolisao je, jer da nije, bilo bi mnogo više žrtava, Albanci su dobili od Kfora šta da rade, a zauzvrat je njihova policija dobila legitimitet“, navodi.

Kaže i da je Vučić sve uradio da do ovog dođe i misli da je teško u ovoj situaciji da se izvuče.

„OČEKUJEM SAMO DA RADOIČIĆ OSTANE ŽIV“

A NA TO DA LI OČEKUJE DA BUDE UHAPŠEN I ODGOVARA DOSKORAŠNJI POTPREDSEDNIK SRPSKE LISTE MILAN RADOIČIĆ KOJI JE PRIZNAO DA JE ORGANIZOVAO ORUŽANU GRUPU SRBA KOJA JE IZVELA NAPAD U BANJSKOJ, BOŠKOVIĆ PORUČUJE DA OČEKUJE „SAMO DA RADOIČIĆ OSTANE ŽIV“.

„JER NAM TAKAV ČOVEK TREBA KAO SVEDOK, ON JE JEDINI KOJI TREBA DA NAM KAŽE KAKO, ZAŠTO JE TO URAĐENO, KO MU JE NAREDIO, KO GA JE OPREMIO. ON JE NAJTRAŽENIJI SVEDOK NEČEGA“, NAVODI I DODAJE DA UKOLIKO SE HOĆE ON ĆE BITI UHAPŠEN.

Komentarišući najave o mogućim sankcijama Srbiji, ako se utvrdi da je državni vrh stajao iza napada u Banjskoj, Bošković ocenjuje da sankcije vrlo lako mogu da dođu na dnevni red.

„To vrlo lako može da se desi, mi sad pokušavamo da vadimo kestenje iz vatre. Sad imate potpuni legitimitet da uvedete sankcije. Radimo isto ono što smo radili devedesete, ta radikalsko-komunistička varijanta je poražavajuća za ovu zemlju. Mi smo u jednoj kasabi, kazamatu“, kaže.

A na ocene da rat na Kosovu odgovara i Kurtiju – da bi bio novi Zelenski, i Rusiji – jer joj trebaju nova žarišta, ocenjuje da smo globalno u velikom minusu.

„Teško ćemo doći na pozicije na kojima smo prethodno bili, mi smo dovedeni sada da klimamo glavom, jer je cena sve veća i veća“, zaključuje Bošković.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vanredna situacija u pet opština Srbije zbog snega: Evakuisano 30 osoba, spaseno 17

Zbog snega od nedelje vanredna situacija je u Ivanjici, Babušnici, Novoj Varoši, delovima Vranja, a od jutros i u...

Još priča na sličnu temu