Kim Džong Un otpustio vojni vrh i naredio vojsci da se spremi za rat

Obavezno pročitajte

Lider Severne Koreje Kim Džong Un otpustio je načelnika generalštaba usred reorganizacije vojnog rukovodstva i naredio vojsci da se „spremi za rat“, izvestila je državna korejska centralna novinska agencija (KCNA), prenosi CNN.

General Pak Su Il je razrešen dužnosti načelnika Generalštaba, a na njegovo mesto je postavljen vicemaršal Ri Jong Gil.

- Advertisement -

Drugi „vodeći komandanti“ su otpušteni, premešteni ili imenovani na važna mesta tokom sastanka Centralne vojne komisije u sredu, izvestila je KCNA, ne ulazeći u detalje.

Severna Koreja redovno rotira svoje vojno rukovodstvo.

Neki vojni lideri se kasnije ponovo pojavljuju na različitim pozicijama, dok drugi nestaju iz javnosti.

Viši analitičar privatnog istraživačkog centra Instituta Sejong iz Seula Čeong Seong-Čang rekao je da iza Kimove vojne reorganizacije možda postoji niz razloga i da oni ne moraju nužno biti kazneni.

Nova imenovanja vojnog rukovodstva pomenuta su tek pred kraj izveštaja KCNA, koji se više fokusirao na ono što je rečeno da je „važno pitanje da se vojska temeljnije pripremi za rat s obzirom na tešku političku i vojnu situaciju na Korejskom poluostrvu“.

Severna Koreja je ovog leta pojačala svoju vojnu retoriku, preteći da će oboriti američke izviđačke avione i uzvratiti na pristajanje američke podmornice sa balističkim projektilima u Južnoj Koreji.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

EULEKS: Nismo bili sprečeni da prisustvujemo ili posmatramo operaciju u Banjskoj

Misija Euleks na Kosovu je saopštila da ni na koji način nije bila sprečena da prisustvuje ili posmatra operacije...

Još priča na sličnu temu