Kad će se Tomislav Nikolić iseliti iz vile na Dedinju?

Obavezno pročitajte

Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, uprkos tome što već pet godina nije šef države, i dalje živi na teretu poreskih obveznika u vili na Dedinju.

Imajući u vidu da se te privilegije odrekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odnosno da je nedavno osvojio još jedan predsednički mandat, pretpostavlja se da će Tomislav Nikolić na teretu građana još pet godina nastaviti da živi u vili, piše Danas.

- Advertisement -

Za to se iz budžeta izdvaja oko pet hiljada evra mesečno.

Zbog čega građani Srbije plaćaju „raskalašan“ život Tomislava Nikolića pitanje je koje ponekad ističu čak i tabloidi i mediji koji nedvosmileno rade u interesu vlasti. Vlada Srbije donela je u novembru 2018. godine Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije, kojom se zgrada u Užičkoj 23 u Beogradu određuje za boravak i reprezentativne potrebe predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom, Tomislava Nikolića, i prijem i boravak stranih gostiju Srbije u okviru te saradnje. 

Time je produžen život bivšeg predsednika u vili na 10 godina. Da li će u njoj ostati i narednih pet godina, odnosno da li će se njegov boravak produžiti i dostići 15 godina, za sada izgleda izvesno. S druge strane, o aktivnostima Nikolićeve kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom, kojom upravlja i za šta dobija platu, odnosno sredstva za servisiranje rada svih zaposlenih, prostorija i tekućih troškova, takođe iz budžeta, javnost nije obaveštena. Na internet portalu ove kancelarije izveštava se redovno o sastancima, ali u tišini, tako da samo posetioci tog sajta mogu da vide šta Tomislav Nikolić radi. 

Reč je uglavnom o susretima sa ambasadorima te dve države i ređe sa predstavnicima kompanija. Izveštava se redovno i kada bivši predsednik dobije rođendanske čestitke od zvaničnika Kine i Rusije. 

„Položaj Tomislava Nikolića objašnjiv je jednom rečju – sinekura – služba koja to nije, zvanje koje se ne obavlja, a nosi nesrazmerne privilegije. On živi sinekura, dakle bez brige, lagodno, bezbrižno i privilegovano i to zato što je jednom, sticajem okolnosti, bio predsednik Republike. Taj položaj sam po sebi nije rezultat neke njegove zasluge, niti je u skladu za zakonima Srbije, a Zakon o predsedniku Republike ionako prekomerno privileguje lica koja su nekad bila na tom mestu“, kaže za Danas profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić. Od gotovo aristokratske titule, dodaje ona – bivši predsednik Republike, preko naknade zarade, obezbeđenja, diplomatskog pasoša, ima prava na kancelariju i na savetnIke, ma šta u toj kancelariji radio, sve do prava na pristup određenim arhivama. 

Niko od živih bivših predsednika Republike, međutim, nema onoliko količinu vanzakonskih privilegija koliko ima Nikolić. On živi u predsedničkoj rezidenciji i ima još jednu vanzakonsku titulu – šef kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom. Vanzakonske privilegije uživa dobrotom sadašnjeg predsednika Republike, dobrotom uobličenom u neki akt Vlade, duboko zavisne od tog istog predsednika. Šta je prethodilo ovim vanzakonskim i time nezasluženim privilegijama ne znamo“, kaže Rakić Vodinelić. Zato je svako slobodan da nagađa, smatra ona. 

„Da li je to možda nagrada Nikoliću za istrajno ćutanje, ili za političko pacifikovanje, da li je, daleko bilo, posledica kakve ucene? Jer, ako neko navodno vrši javnu funkciju saradnje sa Rusijom i Kinom, valjalo bi da javnost ima bar neki uvid u tu saradnju, a morao bi se podneti poneki, ma kako uopšteni izveštaj o tome“, ističe sagovornica Danasa.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu