JOŠ JEDNO UBISTVO: Atlanta gori, pale se restorani, podnose se ostavke

Obavezno pročitajte

Atlanta u plamenu

Demonstranti su u subotu izašli na ulice Atlante nakon što je policija upucala Afroamerikanca koji je bežao od hapšenja, ispred restorana brze hrane koji su ogorčeni građani zapalili.

Šefica policije Erika Šilds je zbog incidenta podnela ostavku, koju je prihvatila gradonacelnica Keiša Lens Botoms.

- Advertisement -

„Ne verujem da je to bila opravdana upotreba smrtonosne sile i zatražila sam da se policajac odmah otpusti“, rekla je Botoms na konferenciji za novinare, prenosi Glas Amerike.

Oko 150 demonstranata u Atlanti, među kojima i članovi porodice Rejšarda Bruksa (27), okupilo su se ispred restorana gde je upucan. Policija je zatvorila nekoliko ulica oko restorana, dok su učesnici protesta mirno šetali.

Biro za istragu savezne države Džordžije, gde Atlanta i jeste, saopštio je da istražuje Bruksovo ubistvo, dok je policija navela da se opirao hapšenju nakon što je pao na alko-testu u petak uvece. Vlasti još nisu objavile imena dvojice belih policajaca, umešanih u pucnjavu.

Istražitelji su saopštili i da ispituju video koji su snimili očevici. Direktor Biroa za istragu Vik Rejnolds rekao je na konferenciji za novinare da snimak sa kamera iz restorana Vendis, gde se dogodila pucnjava, pokazuje da je Bruks po svemu sudeći držao omamljivac jednog od policajaca kada je počeo da beži.

„U tom trenutku, policajac poseže za svojim oružjem, puca i na parkingu pogađa gospodina Bruksa, koji zatim pada“, objasnio je Rejnolds.

Na snimku se prvo vidi Bruks na zemlji, ispred automobila, kako se bori sa dva policajca a zatim, kako izgleda, grabi omamljivač jednog od njih.

Posle nekoliko sekundi, počinje da beži, nakon čega jedan od policajaca koristi svoj omamljivač. Na snimku se čuju pucnji i kako neko viče „uhvatio sam ga“, a zatim se vidi kako Bruks leži na zemlji, piše Rojters.

Tužilac okruga Fulton saopštio je da je njegova kancelarija „već pokrenula intenzivnu, nezavisnu istragu incidenta“, dok čeka rezultate istrage biroa države Džordžije.

atlanta,

Novi incident dogodio se nakon višenedeljnih protesta širom SAD zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u Mineapolisu.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: KFOR da preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske,...

Još priča na sličnu temu