IVICA DAČIĆ: Odnos SAD prema Srbiji se promenio, bez njih nema rešenja pitanja Kosova

Obavezno pročitajte

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je njegov utisak, posle posete Vašingtonu, da se u SAD „veoma promenila atmosfera i odnos prema Srbiji u odnosu na protekle godine“ i istakao da bez dobrih odnosa sa tom državom nije moguće doći do rešenja po pitanju Kosova.

„Danas se vidi da postoji mnogo više razumevanja za poziciju Srbije, za to šta su problemi i viđenje Srbije. Može se reći da možemo da gradimo osnove za strateško partnerstvo“, rekao je Dačić na TV Pink.

- Advertisement -

Šef srpske diplomatije je dodao da je to važno, jer je „nemoguće razmišljati o načinu i mogućnosti da se dođe do nekog političkog rešenja bez takvih odnosa sa SAD“.

U Briselu i Vašingtonu nagovešteno mu je, dodaje, da je to posledica odgovornog odnosa predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema najvažnijim pitanjima.

Dačić je ponovio da je američki stav da se o preuzetim obavezama ne diskutuje.

„Čuo sam od međunarodnih pregovarača da su nezadovoljni Aljbinom Kurtijem, prvo jer odbija da formira ZSO, drugo, apsolutno je arogantan i traži da pre nego što se bilo šta potpiše dalje da pet zemalja u EU koje nisu priznale Kosovo to urade i da mu se kaže kad će da prihvate aplikaciju Kosova za članstvo u EU i u NATO“, rekao je Dačić.

Još je kazao i da su zemlje Kvinte, osim Velike Britanije, preporučile svim drugim zemljama da se suzdrže od prijema Kosova u Savet Evrope dok se ne vidi dalji razvoj situacije.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

TANJA MIŠČEVIĆ: Srbija nije neutralna, konstantno politički podržavamo integritet Ukrajine

Srbija nije neutralna kada je reč o ratu u Ukrajini, ona jeste vojnoneutralna, ali ne politički, izjavila je danas...

Još priča na sličnu temu